Meteorenregen Perseïden weer op weg naar hoogtepunt

Foto: Afbeelding van Achim Kleist via Pixabay

De meteorenregen van de Perseïden bereikt woensdagavond rond 20.00 uur zijn hoogtepunt. Je ziet dan ‘slechts’ 40 tot 50 meteoren per uur.

Twee jaar geleden waren dat er nog 100. De komende nacht moeten de ‘vallende sterren’ met een beetje geluk ook al goed waar te nemen zijn. Dat kan echter alleen als de sluierbewolking uitblijft.

Sterrenregen

Elk jaar komen de meteoren van de Perseïden weer terug. Je ziet ze als de aarde door de wolk van stofdeeltjes gaat die is achterlaten door de komeet Swift-Tuttle.

De Perseïden zijn waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm. Ze werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen. Pas in 1835 werd echter duidelijk dat het hier om een jaarlijks fenomeen ging.

Goede timing

Het beste moment om Perseïden waar te nemen is in de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus. Het beste tijdstip is zo rond 04.00 uur. De zwerm is dan te zien op ongeveer 63 graden boven de horizon, in het oostnoordoosten.

De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog. Namelijk zo’n 59 kilometer per seconde ofwel circa 213.840 kilometer per uur. Ze kunnen zonder speciale instrumenten worden waargenomen bij een heldere hemel. Gewoon met het blote oog dus.