Vijf angsten die een vakantie kunnen dwarsbomen

Foto: Afbeelding van Steve Bidmead via Pixabay

Op vakantie gaan is leuk. Maar als je last hebt van bepaalde angsten, kan dat een ander verhaal zijn.

Nu zijn de meeste mensen wel een beetje onrustig voor vertrek. Er zijn types die zich constant afvragen of ze alles wel bij zich hebben. Of mensen die de tickets blijven checken. Bepaalde angsten gaan echter een stap verder en dat is niet fijn. We geven wat voorbeelden.

1. Smetvrees

Wanneer je bang bent voor bacteriën en andere viezigheid dan houdt dat je altijd bezig. Dan kan de gedachte aan een matras in een vakantiehuisje alleen al angstaanjagend zijn. In het buitenland gelden ook niet overal dezelfde hygiëneregels. En dus kan dat aanleiding zijn tot paniek als je op vakantie bent. Openbare toiletten zijn dan zeker een ramp. Smetvrees is een dwangstoornis en eigenlijk geen angst. Het kan toch je vakantie dwarsbomen.

2. Hoogtevrees

Een bergwandeling of bezoek aan een hoge toren is niet voor iedereen een leuk uitje. Hoogtevrees is heel natuurlijk, het is namelijk een aangeboren beschermingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat je als kind niet overal zomaar vanaf valt. Maar als je heel erg last hebt van hoogtevrees, dan verkramp je en blokkeer je helemaal. Het kan dus zijn dat je op vakantie even moet wennen aan de situatie. Dit kan zelfs dagen duren!

3. Bang voor het water

De meeste Nederlanders kunnen zwemmen. Dat is dan ook wat veel mensen doen op vakantie. Maar het kán zomaar zijn dat je vroeger iets engs hebt meegemaakt. Iets dat je ontzettend bang heeft gemaakt in het water. Iets dat verder gaat dan schrikken van een visje langs je tenen. Het kan je een onveilig gevoel geven. Het zijn dan ook vaak de diepte of de gevaren van de zee die de oorzaak zijn van deze angstgevoelens.

Gelukkig zijn er genoeg vakanties met zwembaden. En anders blijf je lekker op het zand als je toch naar het strand gaat.

4. Vliegangst

Deze angst komt heel vaak voor, bij ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland is dit het geval. En het is ook het lastigst als je een vakantie wilt boeken. Want dan wil je heel graag naar een bepaalde plek, maar ja, dat vliegtuig, he.

Mensen met vliegangst gaan liever twee dagen in de auto zitten om bij de Spaanse kust aan te komen. Het gevoel dat je de controle uit handen geeft is voor deze mensen eng. Ook worden ze soms benauwd als ze in een vliegtuig stappen. De gedachte dat je geen kant op kunt is vaak het meest beangstigende.

5. Zakkenrollers

Dit is niet zo zeer een vakantie angst, meer gewoon een groot probleem. Veel vrouwen zijn namelijk bang dat ze hun tas kwijtraken door straatroof. Maar ook mannen met hun portemonnee in hun achterzak. Of een telefoon die een beetje uit je zak steekt. Dat zijn dingen die heel makkelijk te voorkomen zijn.

Neem bijvoorbeeld een heuptasje of een tas die goed af te sluiten is. Zo weet je zeker dat mensen bij jou niets kunnen halen en ga je met een gerust hart de stad verkennen.