Faunapark Flakkee vanaf volgende week weer open

Foto: Sam Fish

Faunapark Flakkee heeft het zwaar gehad de afgelopen tijd. Er was een adoptie actie nodig om de dieren te kunnen blijven voeren. Maar die tijd is nu voorbij, het park gaat weer open.

Door Sam Fish

Woensdag 13 mei is het zover, dan openen de hekken van de Flakkeese dierentuin weer. Het heeft even geduurd en ze heeft officieel nog steeds geen groen licht, maar het wordt tijd dat er weer bezoek naar het park komt.

“Ik heb heel veel contact met iemand van de gemeente,” vertelt Petra Blokker, eigenaresse van het park. “Ik ga geen namen noemen, maar hij doet echt heel veel voor me. Hij is heel veel aan het uitzoeken, maar ook hij komt niet verder. We krijgen gewoon geen antwoorden of uitleg over de situatie.”

Open

Al weken is Petra aan het vechten om weer open te gaan met haar park. “Officieel gezien hoefde ik nooit dicht, maar we wisten allemaal niet wat het virus zou gaan doen. Uit voorzorg sloot ik daarom het park, ik heb het even aangekeken en ben een plan gaan opstellen. Met dat plan kon ik heel verantwoord open voor publiek,” vertelt Petra. “Toch zei de gemeente dat ik niet open mocht. En dus had ik een probleem. Want als ik niet open mag, is er geen publiek. Zonder publiek geen inkomsten. En zonder inkomsten kunnen we de dieren niet voeren.”

Nog steeds krijgt ze geen duidelijk antwoord van de gemeente of de veiligheidsregio, maar volgens haar moet het een keer klaar zijn. “Ik zag op Facebook dat Blijdorp ook weer open gaat. Dat is dezelfde veiligheidsregio en dus gelden bij ons allebei dezelfde regels. Als Blijdorp open mag, mag ik het ook,” vindt Petra. “En dat heb ik ook laten weten aan mijn contactpersoon binnen de gemeente.”

Verantwoord open

Uiteraard heeft Petra de nodige aanpassingen gedaan in het park. “Het begint online. Je reserveert en betaalt via onze website. Je koopt daar een kaartje voor de ochtend of voor de middag,” vertelt ze. Elk dagdeel mogen er maximaal 50 gasten naar binnen. “Het hele park is aangepast naar éénrichtingsverkeer. En het is hier groot genoeg om niemand tegen te komen.”

Het restaurant blijft wel gewoon dicht. “Dat is duidelijk, restaurants mogen per 1 juni pas open, dus daar houd ik me gewoon aan. Maar er is wel koffie om mee te nemen het park in,” laat ze weten. “Dat gaat in kartonnen bekertjes en door het hele park staan prullenbakken. We dragen allemaal handschoentjes, dus daar zou niets moeten kunnen gebeuren.”

Adoptie actie

Door het sluiten van het park kwam Petra in financiële problemen. Om de dieren in het park te kunnen blijven voeren werd daarom in maart een actie gestart. Voor € 35,- kon je een dier adopteren. Niet fysiek, er zou geen lama in je achtertuin komen te staan. Puur een donatie om het dier te kunnen voeren.

De actie was een groot succes en Petra kon twee maanden vooruit met het voeren van de dieren. “Maar ook die buffer is aan het verdwijnen. Ik moet dus wel open,” zegt ze. “Het gaat hier om levende dieren. Als ik een dag niet eet, dan is dat niet erg. Ik snap het, maar ik kan het de dieren niet uitleggen. Ze verwachten gewoon elke dag eten en dat moeten ze ook krijgen. En zonder subsidie halen we dat niet.”

Bezoek het park

De oproep is dan ook om gewoon lekker naar het park te komen. Houd rekening met elkaar, houd afstand. En als je ziekteverschijnselen hebt, dan blijf je natuurlijk thuis. Is het druk bij de ingang, omdat iedereen op hetzelfde moment aankomt? Wacht dan even in de auto en wacht tot de rij verdwenen is. “Ik verwacht niet dat het storm zal lopen, maar ik hoop wel dat de mensen weer komen. Een aantal dieren hebben jonkies gekregen de afgelopen tijd. Dat moet je echt zien. Zo lief!”

En geen zorgen, de in- en uitgang zijn gescheiden. Je komt dus ook bij binnenkomst of vertrek geen tegenliggers tegen.