Helder weer zorgt voor goed zichtbare sterrenregen

Foto: Afbeelding van Achim Kleist via Pixabay

We hebben al weken prachtig weer. En het heldere weer van deze week zorgt ervoor dat we de komende dagen kunnen genieten van een prachtige sterrenregen.

Door Devi van Hellesem

Waarschijnlijk is er deze week ’s nachts geen wolkje aan de lucht. We kunnen dus gaan genieten. Weeronline verwacht het hoogtepunt van de sterrenregen in de nacht van dinsdag op woensdag.

De Lyriden

Het gaat de komende week om de vallende sterren van de Lyriden. Rond 4.00 uur ’s nachts zullen deze het beste te zien zijn. Volgens Weeronline kun je de meeste zien als je richting het oosten tot zuidoosten kijkt. Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten. Ze kunnen daarbij een rookachtig spoor achterlaten.

Meteorenzwem de Lyriden is vermoedelijk de oudste die we als mens kennen. Volgens Weeronline werd 2600 jaar geleden al melding gemaakt van deze vallende sterren.

Hoe dan?

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen. En die stukjes steen zijn de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op honderd kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt, begint het steentje te gloeien.

In 2018 waren deze vallende sterren ook te zien in Duitsland