Kleuters lekker aan het mopperen in het theater

Foto: PR Strandtheater Houten Kaap

De kleuters van de openbare basisscholen De Westhoek, Buten de Poorte en het Stellegors hebben de Nationale Voorleesdagen feestelijk afgesloten in Strandtheater Houten Kaap in Ouddorp.

Theatermaker Ton Meijer was afgelopen woensdag weer terug in het theater. Dit keer niet met zijn beroemde voorstelling van Aadje Piraatje. Hij was er met de voorleesvoorstelling ‘Ton heeft geen zin’. In de voorleesvoorstelling stond ‘Moppereend’ centraal. Dat is hét prentenboek van 2020.

Meedoen

“Ik vond het heel grappig dat we steeds rondjes door de zaal moesten lopen met de wolk boven de moppereend,” zegt de 4-jarige Surren enthousiast.

De kleuters werden meerdere malen naar voren gehaald om mee te spelen met de acteur. Ze  moesten vooral allemaal flink mopperen. En dat is nog niet zo makkelijk is als je zo erg moet lachen om die grappige Moppereend. “Het is heel knap hoe Ton Meijer de kinderen altijd zo leuk laat meespelen,” zegt Karlijn Pronk. “Ook voor ouders was het een heel grappige voorstelling. We komen hier vaak in het theater, maar dat we nu een keer met de hele klas gingen, was wel heel bijzonder.”

Peuters

In de middag was het de beurt aan  alle peuters van het eiland. De peuters van Stichting Zijn en van de kinderdagopvang Kibeo mochten met flinke korting naar het theater. “Theatervoorstellingen zijn gewoon heel duur om in te huren,” zegt Simone Baaijens. Zij is de manager van Strandtheater Houten Kaap. “Dat is de reden waarom kaartjes soms best prijzig zijn. Wij vinden het als stichting belangrijk om af en toe kindervoorstellingen heel laagdrempelig te maken zodat meer kinderen kunnen genieten van cultuur. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is dat een goed moment, vanwege de herkenning van het boek. In de zomer doen we dit ook met gratis openluchtvoorstellingen op het plein.”

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 0 t/m 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of hier hulp bij nodig hebben. Op de meeste basisscholen, kinderdagopvang, bibliotheken en peuterspeelzalen wordt eind januari het prentenboek van het jaar met regelmaat voorgelezen.

Reacties