Maandag is rot, Blue Monday is de ergste van allemaal

Foto: Nieuws.nl

De meeste mensen vinden maandag de meest verschrikkelijke dag van de week. Het weekend is voorbij, er moet weer gewerkt worden… maar het kan nog erger.

Door Sam Fish

Het kan inderdaad erger. Het is op maandag 20 januari namelijk Blue Monday. Dat is de meest deprimerende dag van het jaar. Veel mensen voelen zich dan treurig, neerslachtig of weemoedig. Deze dag wordt bepaald volgens een formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Zo zou de maandag van de laatste volle week van januari de ergste zijn van het hele jaar.

Dat zou volgens Arnall vooral komen omdat veel goede voornemens al mislukt zijn. Maar ook lijken de vakanties nog heel ver weg en zijn de ochtenden donker. En zoals we eerder al zeiden; maandag is de rotste dag voor veel mensen.

Gooi het roer om

Je kunt op Blue Monday natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt het ook anders doen. Je komt nergens als je je gaat gedragen naar het fenomeen. Je moet uit het leven halen wat erin zit. En, ja, dat is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar om het voor iedereen wat makkelijker te maken om Blue Monday door te komen hebben we wat tips voor je opgezocht. Maak er wat moois van vandaag! Je kunt het.

Ga erop uit

Buitenlucht doet een mens goed en beweging geeft endorfine, het gelukshormoon. Als je dus buiten lekker actief bezig gaat zijn ben je in no-time energiek en blij. Al is dat natuurlijk niet altijd makkelijk. Maar soms moet je jezelf dwingen, even op je tanden bijten. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Het is ook goed om op Blue Monday contact te hebben met mensen. Praat met je collega’s, vrienden en familie. Dat hoeven geen diepgaande gesprekken te zijn. Het kan gaan over het weer, die vakantie waar je naar uitkijkt of, lekker simpel, over Blue Monday.

Tips

Patrick van Hees is de schrijver van het boek ‘De geluksprofessor’. Hij zegt dat geluk voor 45 procent is terug te voeren op hoe iemand in het leven staat. 10 procent van ons geluksgevoel komt uit toeval. En 30 procent heeft te maken met aangeboren levensvaardigheden. Denk daarbij vooral aan het kunnen onderhouden van sociale contacten.

En Van Hees heeft ook wat tips om je beter te voelen op Blue Monday. En elke andere dag die net wat minder voelt, natuurlijk.

  • Zorg voor een kleurrijk ontbijt met extra fruit
  • Ga de deur uit, bijvoorbeeld wandelen of een stukje fietsen
  • Laat je even helemaal gaan. Dus zing uit volle borst mee met je favoriete liedje, of ga al dansend het eten koken vanavond.

Slecht weer

We hebben nu een paar keer gezegd dat je naar buiten moet. De frisse lucht, het contact met de mensen. Maar ja, het is Nederland. De kans is groot dat je een stortbui op je hoofd krijgt zodra je de voordeur achter je dicht trekt. Laat dit je niet ontmoedigen. Breng een paraplu mee of trek een regenjas en kaplaarzen aan. Als je je helemaal nat laat regenen kun je alvast vooruit kijken naar die heerlijke warme douche als je thuis komt.

Volgens Van Hees is de omgeving maar voor 15 procent verantwoordelijk voor ons geluksgevoel. En de weersomstandigheden vallen daar ook onder. “In Denemarken regent het 1 van de 2 dagen,” laat hij weten. “Toch ligt het gemiddelde gelukscijfer daar op 8,3. In Portugal is het mooi zonnig, maar dat scoort niet hoger dan een 5,7.”

Baaldag

Blue Monday is eigenlijk gewoon een landelijke baaldag en het is oké om die af en toe te hebben. “Als ik ’s morgens vroeg het ijs van mijn auto moet krabben, dan baal ik ook als een stekker,” zegt hij. “Maar je moet er niet in blijven hangen. De belangrijkste boodschap voor Blue Monday; Je hebt niet alles in de hand, maar wel veel.”

Ga je je rot laten voelen omdat het Blue Monday is? Of ga je van je dag maken wat je kan en vanavond doen wat je het liefste doet?

Reacties