PinksterSail vanuit Middelharis groot succes

Foto: Maria Evers

Het Pinksterweekend was hét moment voor de PinksterSail. Deze 29ste editie werd dit jaar voor het eerst gevaren vanaf het Havenhoofd in Middelharnis.

Door Maria Evers

“Het Haringvliet verdient het om groot gepromoot te worden,” vindt de organiserende familie Ruitenga. Het was een schitterend schouwspel met Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken aan alle zijden van het Haringvliet.

De organisatie koos ervoor om dit jaar vanaf de overzijde van Hellevoetsluis te starten. “We werden hier goed ontvangen en kregen alle medewerking van de gemeente Goeree-Overflakkee,” vertelt Simone Ruitenga. Zelf vaart ze met haar Klipperaak, de Liquenda 2, als Expeditie Haringvliet. Zij vervoert de mensen naar de omliggende gemeentes van de race.

Haringvliet

“Het Haringvliet is gewoon een geweldig gebied,” vertelt dochter Kayla Ruitenga. Ze praat over de voormalige zeearm. Deze werd na de afsluiting door de Deltawerken een watersportparadijs tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Het heeft een totaal oppervlakte van 110 vierkante kilometer.

Door het Droomfonds zijn allerlei initiatieven ontwikkeld die te maken hebben met het Kierbesluit, het besluit om weer zout water binnen te laten. Vogeleiland Bliek is aangelegd speciaal voor het paaien van vissen en broeden van watervogels. Ook zijn er vogelkijkhutten geplaatst bij Middelharnis en Stellendam. “En daarnaast is het Haringvliet een fantastisch vaargebied.”

Deelnemers

Ondanks een enkele afmelding vanwege de storm op zaterdag deden uiteindelijk 43 gaffel getuigde schepen mee, in drie klassen. Ze kwamen overal vandaan: Nijmegen, Tilburg, Amsterdam en zelfs Antwerpen. “Een aantal kwam toch nog op zondagmorgen hier naartoe om mee te doen. De kleintjes startten rond 12.10 uur, de grote middengroep tien minuten later en de grote schepen om 12.30 uur.”

Om 17.00 uur moest iedereen binnen zijn en dat viel niet mee, toen later op de middag de wind wegviel. “Het laatste schip kwam pas rond 18.30 uur aan,” laat de organisatie weten. Bij de grotere schepen won de Stormvogel, bij de middengroep TH 60 Atalante en bij de kleinere schepen ‘Jonge sinjoor’. Startschip ‘De Willem’ kon er niet bij zijn dit jaar. “Gelukkig bood onze grootste sponsor ‘Sterk in Waterwerk’ aan met zijn binnenvaartschip ‘De Anjo’ het over te nemen. Hij zorgde voor extra stroom, T-shirts en muziek. Onze andere grote sponsor is natuurlijk De Kuijper van Schipperbitter.”

Jubileum

De familie Ruitenga kan terugkijken op een geslaagd en heel gezellig evenement. “Volgend jaar, de dertigste maal, willen we wel weer vanuit Hellevoetsluis varen,” vertelt Simone Ruitenga. “We willen er een groot feest van maken. Maar daarna kan het ook vanuit Stellendam of bijvoorbeeld Stad aan het Haringvliet. En… wanneer Pinksteren op dezelfde dag valt als de Havendag van Middelharnis, dan kunnen we een mooie combinatie maken.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden