Caberatier Pieter Jouke binnenkort in Ouddorp

Foto: Thierry Schut

Op zaterdag 15 december staat cabaretier Pieter Jouke in Strandtheater Houten Kaap met de try-out van zijn nieuwe voorstelling ‘Gloeiende Plaat’.

Een goed moment voor de mensen van het theater om hem eens wat vragen te stellen.

Hoe kom je op deze titel ‘Gloeiende Plaat’?
Voor mij staat Gloeiende Plaat vooral voor de schijnbare nutteloosheid van de druppel die er op valt. Als iemand iets doet wat een positief effect heeft op anderen wordt dat vaak weggewimpeld als een druppel op een gloeiende plaat. Ik worstel daar wel mee. Doe je iets voor een ander om je beter te voelen of doe je iets voor een ander omdat je denkt dat het een blijvend effect heeft? Dat is een van de vragen die een plek hebben in de voorstelling.

Wat kan het publiek verwachten van Pieter Jouke dit seizoen?
Eigenlijk gewoon een hele slimme en leuke voorstelling die zo persoonlijk is dat het weer universeel genoeg is voor iedereen om zich er in te herkennen.

Dit is alweer je vijfde avondvullende voorstelling. Waarin verschilt deze voorstelling van je vorige vier voorstellingen?
Ha! Dat is een goede vraag. Ik heb het gevoel dat ik erg in ontwikkeling ben. Ik heb leren pianospelen. Dus ik ga zeker een liedje aan de piano doen. En een gedicht met muziek eronder. Ik ga proberen om een laagje dieper te gaan dan mijn andere voorstellingen. Ik ga het hebben over dingen waar ik eerder nog niet over kon praten. En toch moet het allemaal gebracht worden met humor en plezier. Ik denk dat ik beter heb leren spelen en dat ik deze voorstelling meer heb ontwikkeld als uitgebreide standup-set met een diepere laag. Het resultaat is een cabaretvoorstelling, maar de weg er naartoe was voor mij anders.

Heeft het vak cabaretier nog bestaansrecht?
Jazeker! Meer dan ooit! Als je ziet dat veel lastige thema’s het best worden uitgelegd door het programma Zondag Met Lubach, dan zegt dat wat mij betreft genoeg. Ik denk alleen wel dat er voor cabaretiers een taak kan liggen in niet alleen grappen maken om de grap, maar er ook nog eens iets mee te zeggen dat verwarrend, mooi of duidend kan zijn.

Je doet naast cabaret ook stand-up comedy, een absurdistische voorstelling ‘De Staat van Verwarring’ met Ronald Snijders, daarnaast zien we je veel op TV (o.a. Padoem Patsss op NPO3 van BNN-VARA) en schrijf je voor VPRO TV-programma Zondag met Lubach. Wat vind je het leukste om te doen?
Pfff. Ik vind de combinatie het leukste. Ik ben bijzonder trots dat ik onderdeel uitmaak van het schrijversteam van Zondag Met Lubach. Ik heb zoveel respect voor iedereen die daar werkt. Van productie tot schrijvers, van animatie tot presentatoren, ik heb niet eerder meegemaakt dat alles zo goed klopte. De avonden dat ik met Ronald ‘De Staat Van Verwarring’ speel is het altijd genieten. Ik ben zo dol op Ronald. Heerlijk om met hem een avond associatieve vragen te stellen aan interessante lokale gasten. Absurd en leuk!

Je wordt weleens vergeleken met Wim Helsen, Woody Allen en Herman Finkers. Vind je dat niet lastig?
Nee. Daar hebben wij wel veel gesprekken over gehad, maar eigenlijk heeft geen van ons vieren er veel last van.

Wil je nog iets kwijt?
Ja! Ga naar het theater! Echt, live is er zoveel meer te voelen dan via een scherm. Ga eens naar een onbekende cabaretier of naar ballet of een toneelvoorstelling. Laat je raken. Ik meen dit serieus, doe het nu, ga naar de site van je theater (of naar die van een theater in een andere stad, doe eens gek!) en boek twee voorstellingen. Dat worden minimaal twee leuke avonden met een grote kans dat je iets meemaakt wat alleen daar gebeurde.

Kaarten voor Pieter Jouke met ‘Gloeiende Plaat’ op 15 december om 20.30 uur in de Houten Kaap zijn verkrijgbaar via www.houtenkaap.nl en VVV Goeree-Overflakkee.

Reacties