Tweede Nacht van de Bakkerij in Melissant

Foto: Sam Fish

Voor een bakkerij is het niet logisch om nog vol in bedrijf te zijn op een vrijdagavond om 19.00 uur, maar voor Bakkerij Van Harberden is het een speciale avond. Daar is het namelijk de Nacht van de Bakkerij.

Door Sam Fish

Een volle bakkerij, gevuld met zowel bezoekers als bakkers zelf. “Onze bakkers zijn aanwezig om te laten zien hoe sommige producten gemaakt worden. Natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden, maar belangrijker nog, er kan geproefd worden,” zegt bakker Jan van Harberden. Er kunnen kruukplaetjes gemaakt worden en fruitschelpjes, maar je kunt ook zien hoe de stroopbrokken van het Streekmuseum worden gemaakt. Daarnaast zijn ook Nederlands kampioene patisserie Lynda Timmer en zoon Jan die Nederlands kampioen broodbakken is.

Maar de bakkerij is niet alleen open omdat het gezellig, leerzaam en leuk is. Bakker Van Harberden heeft de afgelopen maanden een nieuw receptenboekje gemaakt dat vanaf deze avond te koop is. “Het hele jaar door werk ik met mensen op het eiland die enorm mooie producten leveren waar ik dan weer nog meer producten van maak. Bijvoorbeeld uien en kaas. Die mensen zie ik altijd apart, maar vanavond zie ik al die mensen een keer bij elkaar,” vertelt hij trots. “Eigenlijk zien we hier een stukje Flakkee vertegenwoordigd met allemaal specialiteiten, wat echt heel bijzonder is. Flakkee is bijzonder en we hebben hier allerlei bijzondere dingen. Maar één ding op Flakkee is ook wel heel bijzonder en dat is onze burgemeester.” Er klinkt luid applaus door de bakkerij. “Dat is de reden waarom ik vanavond de burgemeester ook graag het eerste exemplaar van het nieuwe receptenboekje wil aanbieden. Dan bieden we eigenlijk een beetje als alle Flakkeese ondernemers het boekje aan de burgemeester aan en zij vertegenwoordigt de bevolking. Dus het is van Flakkee voor Flakkee.”

De burgemeester is onder de indruk van het nieuwe boekje en het aanwezige gezelschap. “Volgens mij staat hier iemand met heel veel talent. Naast het feit dat u gewoon een bakker bent en ondernemer, ben u nu ook schrijver en bedenker van mooie initiatieven. Ik vind het vooral ook mooie dat u de verbinding zoekt met andere ondernemers hier op het eiland, waardoor je een product maakt wat eigenlijk een stukje cultuur van het eiland vast legt voor de generaties na ons,” zegt de burgemeester enthousiast. “Voeding is belangrijk. Veel mensen, nu nog meer dan voorheen, zijn bezig met gezonde en goede voeding en dat komt allemaal samen in dit mooie boekje van dit mooie eiland. Dat is eigenlijk eiland marketing op en top. Ik ben heel erg vereerd dat ik het als eerste van u een exemplaar mag krijgen. Ik ga het met heel veel plezier lezen en ik denk dat er heel veel na mij volgen. Er zijn duizend exemplaren gedrukt, van de vorige waren dat er 900 en die gingen als zoete broodjes. Ik hoop dat deze ook als zoete broodjes gaan. Hij krijgt een mooie plekje bij mij op kantoor, dan kan ik af en toe een lekker recept mee naar huis nemen om te proberen.”

LEES OOK: WO2GO viert tienjarig bestaan en iedereen is welkom!

Na de overhandiging van het eerste exemplaar is het aanwezige publiek dan ook vrij om rond te lopen door de bakkerij en overal te kijken. De kinderen maken lekkere dingen klaar om mee te nemen naar huis en in de winkel zijn speciale aanbiedingen die alleen deze avond geldig waren.

Lekker Flakkees
Lekker Flakkees is het tweede receptenboekje van Jan van Harberden. Het staat vol met echte Flakkeese lekkernijen, maar ook recepten waar Flakkeese producten in verwerkt zijn en hapjes die ook op het eiland goed in de smaak vallen. Het boekje is voor € 7,50 te koop bij de bakker in Melissant en bij Molen de Hoop en De Mekkerstee in Ouddorp, Kaasboerderij Van Schaik en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en Landwinkel ’t Zand in Den Bommel.

Reacties