Dorpsherstelprijzen voor Dogterom en gemeente GO

Foto: Wim van Vossen Fotografie

Op de sfeervolle Menheersewerf reikte Wethouder Markwat vrijdagavond 2 november 2018 de twee dorpsherstelprijzen uit. De dorpsherstelprijs is een initiatief van de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) te Sommelsdijk en werd voor het laatst in 2013 uitgereikt.

De laatste winnaar was de woning van mevrouw Jansen aan de Westelijke Achterweg 28 in Middelharnis. De Dorpsherstelprijs is sinds 1996 elf keer uitgereikt. Het gaat daarbij om objecten die het aanzicht en het beeld van de omgeving verbeteren.

Het college van Regenten van de SMB selecteerde in de afgelopen periode twintig objecten binnen de voormalige gemeente Middelharnis. Voor het eerst was er ook een categorie ontwikkelaars. Uit zowel de categorie ontwikkelaars als particulieren werden tien kandidaten genomineerd. Tijdens de Hollebolledag in Sommelsdijk op 17 augustus 2018 werden de genomineerden in ‘De Doele’ gepresenteerd aan het publiek. Vervolgens werd op dezelfde locatie tijdens monumentendag de shortlist gepresenteerd. Hierdoor bleven in beide categorieën nog vijf kandidaten in de race voor de dorpsherstelprijs 2018.

Op vrijdagavond 2 november bleek, dat in de categorie ontwikkelaars aan het ensemble van het kaartenhuisje, het perron en de vernieuwde aanlegsteiger op het Havenhoofd van Middelharnis de dorpsherstelprijs was toegekend. De gemeente Goeree-Overflakkee is hiervan de initiatiefnemer en eigenaresse. In het juryrapport was opgetekend: ‘Hier is zorgvuldig en stap voor stap invulling gegeven aan het verbinden van de historie van de voormalige Rijkshaven met het hedendaagse recreatieve gebruik en dat op een voor ieder aansprekende wijze. Daarnaast zorgt het hoge kwaliteitsniveau voor een dermate uitstraling dat het hele gebied hiervan profiteert’. Namens de gemeente Goeree-Overflakkee namen beleidsadviseurs Erfgoed en Cultuur Ada Overwater en Matthijs Witte de prijs in ontvangst.

De familie Dogterom (Joline) won de prijs in de categorie particulieren. Het fraai verbouwde pand van Mondzorg Dogterom aan de Koningin Julianaweg 40 te Middelharnis is een “sieraad” voor de omgeving. In het juryrapport stond: ‘Op deze in het oog springende locatie bij gemeentehuis en scholen is met veel gevoel voor de historie van deze plek en van het oorspronkelijke gebouw een aansprekend praktijkgebouw gecreëerd. Hierbij heeft kwaliteit de boventoon gevoerd. Een opwaardering van de omgeving die zeer welkom was’.

Jaap Reedijk maakte twee prachtige kunstwerken van de winnende objecten, die door Wethouder Daan Markwat aan de winnaars werden uitgereikt. De avond werd opgeluisterd door optredens van een koperensemble van Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo en Pau Heerschap.

Foto’s van de winnaars, gemaakt door Wim van Vossen Fotografie

Reacties