Nieuw Flakkees bordspel ‘Mien Durp’ razend populair

Foto: Sam FIsh

Er zijn enorm veel bordspellen te vinden in de winkels, maar een écht Flakkees spel was er eerder nog niet. Met de komst van ‘Mien Durp’ is dat verleden tijd en kun je nu echt je kennis van Goeree-Overflakkee op de proef stellen.

Door Sam Fish

“Ik doe altijd erg graag een spelletje met mijn familie en toen ik eind vorig jaar op Facebook een beginnetje van de Flakkeese Monopolie voorbij zag komen kreeg ik meteen zin om dat helemaal uit te werken,” vertelt Ewoud van der Wende (17) uit Sommelsdijk. “Ik kon daar echter niet mee doorgaan vanwege de rechten van het spel. Het was te populair om mee door te gaan en te klein om professioneel uit te brengen.”

Toch wilde hij niet de handdoek in de ring gooien en hij ging door met het verzinnen van het enige echte Flakkeese spel. “Ik zat op de bank met Iris, mijn beste vriendin, en we zaten terug te denken aan dat Monopoliespel. We krijgen namelijk nog steeds mailtjes van mensen die vragen of we het nog verkopen, dus er is nog steeds vraag naar,” legt hij uit. “We riepen wat ideeën over en weer en toen bedacht ik me dat er niets Flakkeeser is als het taaltje en de strijd tussen de dorpen. Iedereen woont tenslotte in het beste en mooiste dorp van Goeree-Overflakkee.”

Ontwikkeling
“We zijn heel veel informatie gaan halen bij het Streekmuseum, maar ook uit oude TOF-Magazines, internet en onze families,” vertelt Iris Pladdet (17). “Ewoud doet een grafische opleiding en kan daar alles ontwerpen. Dat staat ook goed in zijn portfolio.”

“We hebben het afgelopen weekend nog zitten spelen en natuurlijk in de ontwikkelingsfase ontzettend vaak,” vertelt Ewoud. “We kwamen steeds weer wat kleine foutjes tegen, of ik was toch niet helemaal blij met het ontwerp en dan ging ik het weer aanpassen. Toen de eerste lading bij de drukker, Kranse Printwrx, vandaan kwam durfde ik ook eigenlijk niet te kijken. Ik was heel bang om nog een foutje tegen te komen.”

Het spel
Mien Durp lijkt op een combinatie van Monopolie, kwartet en Kolonisten van Catan. Op het speelbord staat het eiland afgebeeld met daarop alle dorpen en hun symbool. Het spel bevat drie soort spelkaarten; woorden, kennis en gezegden met daarnaast nog bezitskaarten (de dorpen) en pestkaarten.

Om een dorp in handen te krijgen moet je een bepaald aantal bezitskaarten in handen krijgen die je kunt verdienen met het goed beantwoorden van een vraag over kennis, woorden of gezegden van Flakkee. Heb je het juiste aantal bezitskaarten voor een dorp in handen? Dan krijg je het dorpskaartje met daarop de tekst ‘’t is noe mien durp’.

Klink misschien makkelijk, maar wacht maar tot de pestkaarten worden ingezet.

Hebben?
Wil jij nou ook het enige echte Flakkeese bordspel in huis halen? Dat kan! Een spel kost € 12,50 en is te bestellen via de Facebookpagina Mien Durp – Het Flakkeese bordspel. Ook zijn er, zo lang de voorraad strekt, exemplaren te koop bij het Streekmuseum en boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, het Tilse Schuurtje in Zuidzijde en Pico Bello Haarmode in Oude-Tonge.

Reacties