Wie wint de Rabobank Literatuurprijs?

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Iedere inwoner van Goeree-Overflakkee, jong of oud, ervaren poëet of beginnend schrijver, kon meedingen naar de Rabobank Cultuurprijs Literatuur.

Er zijn in totaal 43 bijdragen ingediend, 20 in de categorie 12-18 jaar (zeven poëzie en dertien proza) en 23 in de categorie 18 jaar en ouder (dertien poëzie en tien proza).

Shortlist
Een jury van taal- en literatuurprofessionals beoordeelde de teksten op donderdag 13 september. Daarbij zijn verschillende aandachtspunten meegenomen, zoals vorm, originaliteit, emotie, beeldspraak, klank/rijm en vakmanschap (in spé) voor poëzie. Bij proza lette de jury onder meer op de verhaallijn, de mate waarin de tekst de lezer ‘pakt’, of het aanzet tot denken en of gekozen is voor een meer of mindere chronologische opzet. Na een discussie over enkele verhalen en gedichten is een shortlist opgesteld van drie verhalen en twee gedichten in de categorie Jeugd, en twee verhalen en drie gedichten in de categorie Volwassenen.

Feestelijke uitreiking
Donderdag 11 oktober worden de prijzen uitgereikt in de Rabobankzaal van het Diekhuus in Middelharnis. Alle deelnemers van de Rabobank Cultuurprijs Literatuur 2018 hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. Er zijn in totaal vier prijzen te winnen voor volwassenen en jeugd in de categorieën proza en poëzie. Voor de volwassenen zijn er twee prijzen van € 500,- (voor proza en poëzie). De jeugd maakt kans op twee prijzen van € 250,- (voor proza en poëzie).

Rabobank Cultuurprijs
De Rabobank Cultuurprijs is een initiatief van Rabobank Het Haringvliet. Iedere twee jaar reikt de Rabobank de Cultuurprijs uit aan één lokale kunstenaar, een groep of een cultuur- of kunstinstelling. Kunst is een breed begrip daarom is ervoor gekozen om iedere twee jaar een andere vorm van kunst letterlijk een podium te geven. In 2014 was de prijs voor een beeldend kunstenaar op Goeree-Overflakkee en in 2016 mochten podiumkunstenaars strijden om de titel. Dit jaar staat schrijverstalent in twee categorieën, proza en poëzie, centraal.

Feestelijke afsluiting
U bent van harte welkom bij de feestelijke uitreiking van de prijzen op donderdag 11 oktober (aanvang 15.30 uur) in de Rabobankzaal van het Diekhuus in Middelharnis. In verband met de beschikbare plaatsen in de zaal vragen wij u zich vooraf aan te melden. Alle deelnemers hebben hiervoor een bericht met een aanmeldlink ontvangen. Andere geïnteresseerden kunnen zich vóór vrijdag 5 oktober aanmelden via www.goeree-overflakkee.nl/prijsuitreiking, vol = vol.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Rabobank Cultuurprijs Literatuur neemt u contact op met Ada Overwater, beleidsadviseur Erfgoed en Cultuur van de gemeente Goeree-Overflakkee, via telefoonnummer 14 0187 of per e-mail [email protected].

Reacties