Leer GO kennen met stripboek

Foto: Sam Fish

Op zaterdag 8 september was het Open Monumentendag en wat is nou een beter moment om een stripboek te onthullen dan dat?

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Berend Jan Bruggeman. Dat gebeurde in de oude cichoreifabriek in Ouddorp. De Ceres was de eerste cichoreifabriek op Goeree-Overflakkee en nu de laatste die nog staat.

Het stripboek is een wandeling door de geschiedenis van Goeree-Overflakkee, begeleid door de heren Han en Rien Boomsma. Deze eeneiige tweeling is de ideale gids om Goeree-Overflakkee te leren kennen. Het duo, geboren op 22 maart 1901, was kleurrijk en altijd samen. De Boomsma’s hadden een drukkerij in Middelharnis. Ze waren sportief, reisden met hun tentje achterop de fiets overal naartoe, fotografeerden en filmden bijna alles wat ze zagen, zaten in het verzet en leidden de pers rond na de Watersnoodramp van 1953.

Han Boomsma overleed in 1981, zijn broer Rien bijna tien jaar later. De markante tweeling is er dus al een tijd niet meer. Maar in het stripboek over het historische erfgoed van Goeree-Overflakkee duiken Han en Rien regelmatig op.

LEES OOK: De verkeersveiligheidsdag vindt dit jaar plaats in Dirksland

Het stripboek
De teksten zijn van Kees van Rixoort, Hennie Vaessen zorgde voor de illustraties en stripverhalen, de productie en inkleuring lag in handen van Tine Bouwhuis en het grafisch ontwerp en de opmaak is gedaan door Annemiek Stoel en Buro Blûn. Het stripverhaal is uitgegeven in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en het Roos-Nipius Fonds. Het is gemaakt door Pelikaan Pers, dat eerder onder meer de Slag om Arnhem, de naar Doorn gevluchte Duitse keizer in stripvorm en de Atlantikwall onder de loep nam.

‘Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee. Op stap met de Boomsma’s’ is te koop bij de VVV Goeree-Overflakkee, het Streekmuseum, het RTM-museum, het Torenmuseum, de boekhandels op het eiland en Spar Nieuwe-Tonge voor maar € 7,95.

Reacties