Gouden Kalf voor Streekmuseum?

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Het Nederlands Film Festival heeft bekend gemaakt dat de Virtual Reality beleving van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee kans maakt op het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2018.

Een vakjury koos de VR-vertelling over de noodlottige stormnacht naast negen andere producties. De beleving werd beoordeeld op artistieke waarde, impact en innovatieve verhaalvorm.

Regisseur Kuba Szutkowski van Studio Maslow is blij verrast door de selectie: “Werken met acteurs in roomscale virtual reality is echt een experiment geweest. We zijn blij met de erkenning die deze selectie met zich meebrengt.”

De Virtual Reality-film werd gemaakt in opdracht van Streekmuseum Goeree-Overflakkee om 65 jaar na dato het verhaal van de ramp op een hedendaagse manier te vertellen. Museumbestuurder Bertrand van den Boogert: “VR Watersnoodramp 1953 is een ingrijpende manier om terug te kijken naar het verleden. Het is letterlijk de ramp terugkijken door de bril van nu. Als museum leggen we  ons toe op het vertellen van eilandverhalen en de selectie van onze VR-beleving zal ons daar ook nationaal bij helpen.”

De VR-beleving werd in februari van dit jaar al gepresenteerd voor het grote publiek, maar is op een aantal punten wat aangepast.

Door de selectie zal de VR-beleving tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht te zien zijn in de Interactive Expo, die dagelijks kosteloos te bezoeken zal zijn van 28 september t/m 4 oktober. Uit de selectie van tien producties zullen tijdens de NFF Interactive Gouden Kalveren Avond op 2 oktober drie producties worden genomineerd, waar Studio Maslow zal presenteren. De winnaar wordt op vrijdag 5 oktober tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala bekend gemaakt.

LEES OOK: J.C. van Gent opent themaweek voor CliniClowns

De VR-beleving werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Deze Erfgoedlijn is een initiatief van de provincie Zuid-Holland om de cultuurhistorische beleving op het Zuid-Hollandse eiland een impuls te geven, de toegankelijkheid te bevorderen en de kwaliteit van het erfgoed te verbeteren. Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het – samen met anderen – mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft het erfgoed voor de toekomst behouden.

Naast de subsidie van de provincie Zuid-Holland werd ook subsidie ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Goeree-Overflakkee. De VR-beleving is dagelijks te bekijken in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Voor de openingstijden zie www.streekmuseum.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen