We mogen deze zomer weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei wordt er voor landen afzonderlijk een reisadvies gegeven.
Dat reisadvies komt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaan en wordt dus voor elk land apart bekeken. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie op dinsdagavond 11 mei.
Vanaf eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje. Het algehele reisadvies was dus negatief. Alle niet-noodzakelijke reizen werden ernstig ontraden. Nu worden bepaalde landen vrijgegeven voor vakanties.
De Jonge verwacht dat we deze zomer weer op vakantie kunnen naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Op de website www.wijsopreis.nl
kun je zien hoe de situatie per land is op dit moment. Voor landen met een oranje reisadvies geldt dat reizen naar dat land wordt afgeraden. Reizigers krijgen dan bij terugkomst het advies om in quarantaine te gaan.
“De site en de app werken met kleurcodes,” vertelt De Jonge. “Staat een land op geel, dan kun je in principe daar naartoe. Wel op blijven letten, want corona is niet weg. Landen gaan zelf over hun regels. Het is dus mogelijk dat je voor sommige landen een negatieve test moet kunnen laten zien. Daar gaan landen helemaal zelf over. Ga ook niet op reis met klachten of als je weet dat je besmet bent.”
Het kan gebeuren dat een land ineens uitzonderijk veel nieuwe besmettingen heeft of zelfs een nieuwe virusvariant. In dat geval krijgt het land niet alleen een oranje reisadvies, maar ook het label ‘zeer hoog risico’. Reizigers vanuit die landen krijgen een quarantaineplicht van 10 dagen. Die kan mogelijk verkort worden naar 5 dagen als je dan negatief getest wordt. Wel moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan met het wetsvoorstel hierover.
Ingewijden hebben al een lijstje van landen die waarschijnlijk als eerste op geel gaan. Dat zijn Portugal, Finland, de Canarische Eilanden, de Spaanse Eilanden Balearen en Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Dit gebeurt mogelijk al per 15 mei. Het definitieve besluit hierover valt echter ook pas op die datum.
De minister benadrukt dat het belangrijk is dat reizigers zich voorafgaand aan een reis goed informeren. Daarnaast moeten ze de situatie ter plaatse ook goed in de gaten houden. Reizigers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een veranderend reisadvies tijdens hun verblijf.
Bovendien kunnen er ondanks een geel reisadvies ook beperkingen gelden. Denk aan de noodzaak van een negatieve test, of een quarantaineplicht bij aankomst. Deze regels kunnen per land verschillen. Sommige landen hanteren ook nog een inreisverbod voor Nederlanders. In deze landen vinden ze de besmettingscijfers van ons land nog te hoog.