Kabinet schrapt allerlaatste coronamaatregelen

mrt 10 2023, 17:25 Corona-virus
mask gb63693975 1920
Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt. Dat heeft zorgminister Ernst Kuipers na de ministerraad bekendgemaakt.
Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen. Het kabinet neemt met zijn besluit het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies van eind vorige maand stelde het OMT dat corona geen pandemie meer is. Het bevindt zich nu in de zogeheten endemische fase. Dat houdt in dat het virus bij het dagelijkse leven hoort.

Einde aan drie jaar corona

“Het is een bijzonder moment. Ook om even bij stil te staan,” zei Kuipers. Iets meer dan drie jaar geleden kende Nederland zijn eerste coronapatiënt, bracht de minister in herinnering. “Ondertussen zitten we in een andere fase. We weten dat corona niet meer weggaat en ook in aantallen patiënten gaat het op en neer. Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer opgebouwd.” Zij hebben de infectie doorgemaakt en/of coronavaccinaties gehaald.
“Het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door ernstige ziekte is gelukkig beperkt.” Dat betekent volgens Kuipers dat met corona kan worden omgegaan “zoals we dat met andere luchtwegvirussen doen”.

Verstandig blijven

De minister roept iedereen wel op “verstandig” te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven. Hierbij doelt hij op hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen en goed ventileren. Bij klachten moeten mensen voorzichtig blijven en afstand houden tot anderen. Zeker tot “mensen met een kwetsbare gezondheid”.

Test- en vaccinatielocaties dicht

Met dit nieuwe besluit van het kabinet heeft het grootschalig testen op corona geen toegevoegde waarde meer. En dus gaan de teststraten van de GGD half maart dicht. In het voorjaar komt er ook geen nieuwe vaccinatieronde. Ook dit heeft volgens de minister “voor de meeste mensen geen toegevoegde waarde”.
Een extra herhaalprik biedt volgens Kuipers op dit moment slechts geringe extra bescherming. Voor mensen met een hoog medisch risico kan een extra herhaalprik wel nodig zijn. Zij kunnen door een medisch specialist worden doorverwezen.