Geen coronaprik meer voor kinderen zonder risico

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Gezonde kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen geen coronaprik meer halen. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen het vaccin nog wel aangeboden.

Dit heeft zorgminister Ernst Kuipers besloten. Hij neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over.

De verandering gaat in vanaf 23 februari. Vanaf dat moment moet een kind een verhoogd medisch risico hebben én een doorverwijzing van een arts om de prik te halen. Afspraken die al gepland staan, ook na 23 februari, kunnen gewoon doorgaan. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die al een afspraak hebben staan voor hun tweede vaccinatie. “Zij kunnen de basisserie gewoon afronden.” Een herhaalprik krijgen zij niet meer.

Kinderen met een verhoogd medisch risico kunnen zich nog steeds blijven vaccineren. Zij kunnen tevens een herhaalprik halen, ook als ze al een keer corona hebben gehad.

Prikken bij kinderen

Sinds december 2021 kunnen alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronaprik krijgen. De Gezondheidsraad vond dat toen een goed idee omdat een vaccin kan beschermen tegen MIS-C. Kinderen die voor het eerst besmet raken met corona lopen kans op deze zeldzame, maar ernstige aandoening.

Het gros van de kinderen heeft inmiddels corona gehad. Bij de nu dominante omikronvariant is het risico op MIS-C kleiner, stelde de Gezondheidsraad in zijn advies van 10 januari. Daarmee is een vaccinatie bij jonge kinderen van “beperkt” nut.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen