Piek van huidige coronagolf lijkt in zicht te zijn!

Archieffoto van een coronatest
Archieffoto van een coronatest
Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

De zomergolf van het coronavirus lijkt, in elk geval voorlopig, zijn hoogste punt te naderen. Het aantal bevestigde besmettingen loopt nog wel op, maar de stijging gaat langzamer.

Hoeveel besmettingen in de afgelopen zeven dagen zijn bevestigd, wordt vandaag duidelijk in de weekcijfers van het RIVM. Het instituut meldde vorige week dat het 34.145 meldingen van positieve tests had gekregen in de week ervoor. In de zes dagen daarna zijn er 32.627 positieve tests bij gekomen. Dat zijn er gemiddeld 5438 per dag. Daarmee zou het weekcijfer dinsdag kunnen uitkomen op ongeveer 38.000, oftewel zo’n 11 procent meer dan vorige week. Dat is de langzaamste stijging op weekbasis sinds eind mei, vijf weken geleden, toen de huidige golf nog moest beginnen.

Het RIVM komt dinsdag ook met cijfers over de druk op de ziekenhuizen. De instroom van coronapatiënten daar neemt toe.

Nieuwe vaccinatieronde

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft het RIVM en de GGD’en gevraagd zich voor te bereiden op een nieuwe vaccinatiecampagne. De kans is groot dat deze na de zomer start, in de eerste plaats voor “de meest kwetsbaren”. Daarmee kunnen onder andere GGD’en starten met het werven en opleiden van personeel voor de uitvoering van de nieuwe campagne. Volgens Kuipers is er nu nog geen reden voor een extra vaccinatieronde, maar is die in de loop van het jaar wel “waarschijnlijk”.

Cookieinstellingen