En ook de derde stap aan versoepelingen zijn ingegaan!

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Op dinsdagavond 15 februari kwam zorgminister Ernst Kuipers met goed nieuws. Er worden in drie stappen versoepelingen doorgevoerd in de coronamaatregelen.

Door Sam Fish

Die eerste stap ging meteen dinsdagavond al in. Daarbij hoorde het schrappen van een maximum aantal bezoekers bij iemand thuis. Eerder was dit nog maximaal vier gasten per dag van 13 jaar of ouder. Dat maximum is dus opgeheven. Ook het thuiswerkadvies werd toen aangepast. Dat was tot dan toe: werk zoveel mogelijk thuis. Dat is veranderd in ‘werk maximaal de helft van de tijd op kantoor’. Het is volgens Kuipers nog steeds verstandig om thuis te werken en contacten te beperken.

De tweede stap 

Stap twee ging vorige week vrijdag, 18 februari, in. Vanaf die dag mochten alle locaties weer open tot 01.00 uur ’s nachts. Het coronatoegangsbewijs blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Denk aan horeca, bioscopen, musea, theaters en professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen is er een vaste zitplaats. Het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand is dan niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.

Op locaties met meer dan 500 mensen is de kans op een besmetting nog groter. Daarom blijft de vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje daar nog wel verplicht.

Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar vijf dagen. Dit kan echter alleen als je 24 uur geen klachten meer hebt gehad.

De laatste stap 

Vandaag, vrijdag 25 februari, gaat dan echt de laatste van de drie stappen in. Vanaf vandaag gelden weer de normale openingstijden. Ook wordt er afscheid genomen van het coronatoegangsbewijs op locaties waar minder dan 500 mensen naar binnen gaan. De verplichte anderhalve meter afstand komt te vervallen en het mondkapje is alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en op de luchthaven. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan.

Op de plekken waar meer dan 500 mensen naar binnen gaan, en er zijn geen vaste zitplaatsen, geldt dat iedereen moet testen voor toegang. Gevaccineerd of ongevaccineerd, iedereen moet een negatieve test kunnen laten zien. Dit geldt bijvoorbeeld in de nachthoreca en op festivals. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties als beurzen of congressen.

Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen blijft het mondkapje verplicht in het OV en op de luchthaven. Ook na 25 februari. Op 15 maart is er een nieuw weegmoment om te kijken naar de situatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen