In één week 35 besmettingen, vandaag nog 1 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 5 tot 12 oktober.

Door Sam Fish

Er is een aardige stijging te zien in het aantal besmettingen deze week. Tussen 5 en 12 oktober kregen 17.832 mensen een positieve testuitslag. Vorige week waren dan nog 12.016 besmettingen in een week tijd. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is ook gestegen. Deze week kwamen er namelijk 281 mensen in het ziekenhuis terecht door het coronavirus. Vorige week waren dat nog 260 nieuwe opnames. En ook het aantal overplaatsingen naar een intensive care-afdeling is gestegen van 46 naar 71 in één week.

Gelukkig wel een daling in het aantal sterfgevallen. Deze week zijn 24 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Vorige week werden er nog 29 overledenen gemeld.

Testen 

Toch weer een aardige stijging in het aantal afgenomen coronatests. Deze week brachten 157.728 mensen een bezoekje aan de teststraat. Vorige week lieten 136.452 mensen zich nog in de neus kriebelen met een wattenstaafje. Dat is dus een aardige stijging. Die stijging is natuurlijk te verklaren door het Testen voor Toegang dat nu op steeds meer plekken nodig is. En dat is dan ook terug te zien in het percentage aan positieve tests. Van alle afgenomen coronatests was deze week namelijk 10,3 procent positief. Dat was vorige week nog 8,1 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 1,12 van alle varianten samen. Dat is hoger dan vorige week, toen stond het op 0,96. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 112 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 28 september tot 12 oktober. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 54 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers van het RIVM. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 29 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 35 bij. Dat zou dus uitkomen op 64 besmettingen in twee weken.

12 oktober

De weekcijfers lopen tot 12 oktober, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2914 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 639 meer dan gisteren. En daarmee zitten we helaas weer boven het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat staat vandaag namelijk op 2547 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 512 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 15 meer dan gisteren. Van hen liggen 138 patiënten op een ic en 374 op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is echter een daling te zien. In 24 uur tijd is er 1 nieuwe besmetting gemeld. Gisteren waren dat er vijf, dat is dus een daling van 4 besmettingen vergeleken met gisteren. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 5 besmettingen per dag.