Ook in september gratis zelftest op het vliegveld

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Ook in september zullen reizigers die aankomen op het vliegveld een gratis zelftest ontvangen. Zo kunnen ze zichzelf testen op het coronavirus.

Medewerkers van de GGD delen deze zomer zelftesten uit op diverse vliegvelden. Dat zijn Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. Dat zou in eerste instantie alleen in juli en augustus gebeuren. Maar vanwege het succes van de actie heeft coronaminister Hugo de Jonge besloten dit ook in september te doen.

Eerst testen, dan ontmoeten

Het kabinet roept iedereen op om je te testen voordat je anderen ontmoet. Bijvoorbeeld als je weer naar school of werk gaat, of een verjaardag. Zo wordt de kans op het verder verspreiden van het virus verkleind. Hierbij gaat het vooral om mensen die net terug zijn gekomen van een vliegvakantie.

“Een zelftest doen is een kleine moeite,” zegt Hugo de Jonge. “Maar door te testen verkleinen we de kans dat we corona onbedoeld meenemen naar familie, vrienden, werk of school. We voorkomen zo dat besmettingen brandhaarden worden. Ik hoop dat heel veel mensen zich de komende tijd laten testen. Zo kunnen we allemaal met een gerust hart onze familie, vrienden en collega’s weer ontmoeten.”

Laagdrempelig kennismaken met zelftesten

Tot en met eind september wordt de zelftesten uitgedeeld aan reizigers. Dit zijn er naar verwachting zo’n anderhalf miljoen. Ook op andere manieren probeert het kabinet het gebruik van zelftesten aan te moedigen. Zo kunnen studenten kosteloos zelftesten bestellen om zich bij de start van het studiejaar te testen. Scholieren in het voortgezet onderwijs konden voor de zomer al extra testen krijgen.

In totaal zijn er in het onderwijs al ruim 30 miljoen zelftesten verspreid. Ook heeft het kabinet 2 miljoen zelftesten gedoneerd aan de Voedselbank en het Armoedefonds. Zo krijgen ook de mensen die het niet zo breed hebben de kans om een zelftest te doen. Mensen die om medische redenen (nog) niet zijn ingeënt, kunnen gratis zelftesten krijgen bij de apotheek.

Twee gratis testen op de mat

Alle 8 miljoen huishoudens ontvangen in de maand augustus een brief van de overheid. In die brief staat een QR-code waarmee je twee gratis zelftesten kunt bestellen. Deze ontvang je maximaal 10 dagen na bestelling op de mat. Ongeveer een half miljoen mensen hebben dat inmiddels gedaan. De eerste zelftesten zijn ook al thuisbezorgd.

De landelijke verspreiding van deze testen gaan gepaard met een brede campagne op radio en tv. Daarmee wil de overheid mensen wijzen op het belang van testen om besmetting te voorkomen. Onderzoek wijst namelijk uit dat iemand ook besmet kan zijn zonder symptomen te hebben. En hoewel gevaccineerden minder makkelijk het virus overdragen, kan het wel nog steeds. Daarom kan het erg nuttig zijn om voor de zekerheid jezelf te testen voordat je andere mensen ontmoet.

Goede aanvulling

Volgens Jaap van Dissel zijn de zelftests een goede aanvulling om zicht te houden op het virus. Hij is de directeur van de afdeling infectieziektebestrijding binnen het RIVM. De helft van de mensen met een positieve testuitslag bij de GGD heeft zich vooraf thuis getest met een zelftest.

Voor de zekerheid

Een zelftest doe je voor de zekerheid om te testen of je corona hebt. Deze test doe je thuis, voordat je naar een ontmoetingsplek gaat. Bij een positieve zelftest moet je je altijd direct opnieuw laten testen bij de GGD. Een zelftest doe je ook alleen als je geen klachten hebt. Heb je wel corona-achtige klachten, maak dan meteen een afspraak bij de GGD voor een test. De klachten zijn benauwdheid, koorts, verkoudheid en smaak- of reukverlies.

Was je in de buurt van iemand met corona? Laat je dan meteen testen bij de GGD. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten en zich op dag 5 willen laten testen. Ook mensen die terug komen van vakantie uit een (hoog)risicogebied kunnen zich laten testen bij de GGD. Jongeren tot 27 jaar zijn sowieso welkom bij de GGD voor een test na de vakantie, ook zonder klachten.

Zelftest kopen

Er zijn dus genoeg manieren om aan een gratis test te komen. Kom je hiervoor niet in aanmerking of heb je meer dan twee testen nodig? De zelftesten zijn op veel plekken te koop. Denk aan de apotheek, drogisterij en zelfs de supermarkt. Kijk op www.zelftestenbestellen.nl voor meer informatie over het kosteloos bestellen van de testen.