Na de zomer advies over mogelijke derde prik

Foto: QPhoto

Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra coronaprik moeten krijgen.

Met een derde prik zouden mensen nóg beter beschermd zijn tegen het virus. Een aantal andere landen zijn ook al bezig met een derde prikronde. Tegen het einde van de zomer ligt er waarschijnlijk een advies vanuit het OMT en de Gezondheidsraad. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

In Groot-Brittannië krijgen miljoenen mensen op korte termijn een derde prik. En ook in Israël is de derde vaccinatieronde gestart.

Extra booster

In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al gevraagd naar hun visie op een extra booster. Zij gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over het verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al “aannemelijk dat een boostervaccinatie in het verschiet ligt”. Hierbij kan het ook gaan om een vaccinatie met een aangepast SASCoV-2-vaccin.

Na de zomer moet hier dus meer duidelijkheid over komen. Dan zal naar verwachting ook worden geadviseerd welke groepen in aanmerking komen. Mogelijk worden bijvoorbeeld alleen ouderen opnieuw geprikt.