In één week 53 besmettingen, vandaag nog 5 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 27 juli tot 3 augustus.

Door Sam Fish

Deze week zijn er 21.005 nieuwe besmettingen bijgekomen in Nederland. Dat is een mooie daling, want een week eerder waren het er nog 37.343 in een week. Het aantal mensen dat opgenomen is in het ziekenhuis is ook gedaald. Van 27 juli tot 3 augustus werden 541 mensen opgenomen, vorige week waren dat nog 564 personen. Wel zijn er meer mensen overgeplaatst naar de IC. Dat gebeurde namelijk met 130 coronapatiënten vergeleken met 115 vorige week.

Helaas is er ook een stijging te zien in het aantal sterfgevallen die gemeld zijn. In een week tijd zijn er 28 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vorige week waren dat 21 mensen.

Testen 

En ook is er weer een daling te zien in het aantal afgenomen tests. In een week tijd gingen 166.243 mensen kijken of ze het virus bij zich droegen. Vorige week brachten nog 259.550 mensen een bezoekje aan een teststraat. Het percentage positieve tests is ook gedaald. Deze week was 12,4 procent van alle tests positief, vorige week was dat 13,6 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,69 van alle varianten samen. Dat is gelukkig weer een daling vergeleken met vorige week, toen stond het op 0,8. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 69 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 20 juli tot 3 augustus. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 149 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 128 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 53 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 181 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

3 augustus

De weekcijfers lopen tot 3 augustus, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2263 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 127 meer dan gisteren. Het ligt nog wel onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 3001 besmettingen per dag.

Op het eiland is een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 5 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 5 meer dan gisteren, toen werd er namelijk geen enkele besmetting gemeld. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag ook op 5 besmettingen per dag. Het is voor het eiland dus een gemiddeld dagje.