Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge hebben op vrijdagavond 18 juni weer een persconferentie gegeven. Ze hebben flinke versoepelingen aangekondigd.
Door Sam Fish
De verwachting van een mooie zomer lijkt uit te komen. De cijfers gaan de goede kant op. De besmettingen dalen en de druk op de zorg is flink afgenomen. Dat geeft ruimte voor uitgestelde operaties en rust voor de harde werkers. En dus is er ruimte voor het volgende stap, stap 4, van het openingsplan. Die komt eerder dan gepland én wordt uitgebreid met extra versoepelingen.
Het Outbreak Management Team (OMT) staat achter het besluit van het kabinet.
“Dit is een bijzonder moment,” zegt Rutte. “Want hoe vaak hebben we hier niet gestaan om te vertellen wat er niet kon? Nu zijn we in een fase aanbeland waarin we kunnen vertellen wat er wel kan. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Laat ons genieten van wat er weer kan, maar laat ons ook alert blijven. Het virus blijft onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven opkomen. Natuurlijk maken de vaccinaties het grote verschil met vorig jaar, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zeker met de vakanties in zicht en de Deltavariant. We blijven dan ook alle situaties goed in de gaten houden deze zomer.”
Vanaf deze dag is de anderhalve meter afstand de centrale maatregel. Die wordt ondersteund door de bekende basismaatregelen. Blijf je handen wassen, houd afstand en laat je testen als je klachten hebt. Zo kan Nederland op anderhalve meter weer voorzichtig open. Vanaf deze dag zijn er nog maar drie situaties mogelijk.
Hieronder laten we weten wat die punten precies inhouden en wat er allemaal komt te vervallen.
Vanaf 26 juni maakt het niet meer uit hoeveel mensen je thuis ontvangt. Daar is geen maximum aantal meer voor gesteld. De enige regel is dat je nog anderhalve meter afstand kunt houden onderling. Dit geldt ook voor de groepsvorming buiten op straat. Op dit moment geldt nog dat maximaal 4 mensen samen mogen komen in bijvoorbeeld het park of een restaurant. Vanaf 26 juni vervalt dat maximum volledig.
De mondkapjesplicht die vorig jaar werd ingevoerd komt deels te vervallen. Alleen als de anderhalve meter echt niet gegarandeerd kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden. Denk bij voorbeeld aan het openbaar vervoer en op een vliegveld. In het voortgezet onderwijs blijft het dragen van een mondkapje ook verplicht volgens de huidige regels.
Het thuiswerkadvies wordt vanaf 26 juni aangepast. Werknemers die nu nog thuiswerken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor moet de anderhalve meter afstand gehandhaafd worden. Is dit niet mogelijk? Dan is het advies om thuis te blijven werken. Het kabinet roept mensen op om op rustige dagen te reizen en zoveel mogelijk buiten de spits om naar kantoor te gaan.
Vanaf 26 juni mag alles weer volgens de reguliere openingstijden open. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen- als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen anderhalve meter afstand moeten houden. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet mag worden. In restaurants geldt dan ook dat stoelen en tafels ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht.
In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5 vierkante meter. Denk hierbij aan een winkel of een museum. Als er gebruik wordt gemaakt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplicht van de anderhalve meter. Bezoekers mogen dan volgens reguliere capaciteit naar binnen. Het coronatoegangsbewijs is te verkrijgen via de website van Testen voor Toegang .
Alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen zijn vanaf 26 juni weer toegestaan. Hierbij gaat het om locaties als horeca, bioscopen, beurs- en congrescentra of poppodia. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100 procent van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. Op doorstroomlocaties kan 1 bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen worden. Denk hierbij aan musea en winkels. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan .
Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Hierbij is publiek ook weer toegestaan om aanwezig te zijn. Wel moeten zij nog anderhalve meter afstand houden van andere bezoekers. Sportverenigingen mogen dus ook weer wedstrijden spelen tegen andere clubs of teams.
Daarnaast is het voor cafés en restaurants ook weer toegestaan om schermen op te hangen voor de voetbalwedstrijden.
Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeven mensen geen afstand te houden onderling. Deze regel gaat al in op 23 juni. Naast testen voor toegang is ook een vaccinatie- of herstelbewijs mogelijk als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de CoronaCheck App. Hiervoor moet de app wel even geüpdatet worde. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor een evenement of festival.
Ook dansgelegenheden als nachtclubs en discotheken mogen weer open, mits ze gebruik maken van het coronatoegangsbewijs. Ze mogen dan open zonder beperkingen.
Het alcoholverbod na 22.00 uur komt op 26 juni te vervallen. Dit geldt ook voor het verbod op het hebben en drinken van alcohol na 22.00 uur in de openbare ruimte. Daarnaast mogen we ook weer zingen, schreeuwen en blazen.
Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Dit is ook alleen voor reizigers die zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Dit is niet voor elk land nodig. Kijk op www.wijsopreis.nl voor de huidige maatregelen van jouw vakantieland.
Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad.