Dak- en thuislozen krijgen vanaf deze week vaccinatie

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Vanaf deze week worden ook de dak- en thuislozen ingeënt tegen het coronavirus. Dat gebeurt bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.

Volgens de GGD leven in Nederland ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd. Tot nu toe is er met ongeveer 25.000 van hen contact gelegd. Opvangcentra, gemeenten, kerken, het Rode Kruis en het Leger des Heils helpen om deze groep in kaart te brengen.

De dak- en thuislozen krijgen het Janssen-vaccin toegediend. Daar is maar één prik voor nodig en dat is dus makkelijker als het gaat om het maken van afspraken.

Deze week

Deze week kunnen ongeveer 10.000 dak- en thuislozen, mits ze dat willen, hun prik krijgen. Dat begint in vijftien van de 25 GGD-regio’s. De GGD Rotterdam-Rijnmond is er daar ook één van.

Andere lastig te bereiken doelgroepen worden later pas gevaccineerd, laat de GGD weten. Het gaat om onder meer ongedocumenteerden en arbeidsmigranten die langer dan een maand in Nederland werken. Maar ook mensen die in een vrouwenopvang verblijven. Naar schatting gaat het in totaal om zo’n 500.000 mensen.