Iedereen een keer geprikt in juli blijft het streven

Foto: QPhoto

Gisteren werd nog bekend dat er toch 220.000 prikken minder zijn gezet dan gedacht. Toch blijft het ministerie hoopvol dat iedereen in juli een eerste prik gehad moet kunnen hebben.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid blijft ‘het streven’ dat iedere volwassenen begin juli een eerste coronaprik heeft gekregen. Als ze dat willen, uiteraard. Het andere doel was om in mei alle 60-plussers en mensen met een hoog medisch risico te hebben geprikt. Ook dit plan hoeft volgens het ministerie niet te worden bijgesteld.

Donderdag bleek dat deze week minder vaccins worden toegediend dan eerder werd verwacht. Het RIVM schatte eerst dat deze wek 729.732 prikken gezet zouden worden. Echter is die verwachting naar beneden bijgesteld. Op het coronadashboard staat nu dat 649.762 mensen een dosis zullen ontvangen tussen 26 april en 2 mei. Dat zijn er 11 procent minder dan de eerdere inschatting.

Tempo omlaag

Uit de wekelijkse rapportage over de vaccinatiecampagne blijkt dat tot en met afgelopen zondag bijna 634.000 prikken zijn gezet. Dat zijn er ruim 90.000 per dag. Als de laatste verwachting uitkomt, gaat het tempo momenteel dus omlaag. En dat terwijl het de bedoeling is dat er juist meer geprikt wordt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie hebben de schommelingen op het dashboard te maken met de wisselende levering van de vaccins. “In de week van 29 maart werden in één keer veel vaccins geleverd,” legt ze uit. “Daardoor hebben we de afgelopen weken juist meer kunnen vaccineren dan eerder verwacht.”

Grote levering

Deze week verwacht Nederland een uitzonderlijk grote levering van vaccins. Er zouden er zo’n 1,4 miljoen aan moeten komen. Ook blijft de levering van vooral Pfizer/BioNTech de komende tijd erg hoog. Daardoor zal het vaccinatiecijfers de  aankomende tijd volgens het ministerie flink stijgen.

Technische problemen

De woordvoerster reageert ook op het bijstellen van het vaccinatiecijfer. Op donderdag 29 april bleken er namelijk ineens 220.000 minder te zijn gezet. Dat komt volgens haar door technische problemen. Normaal gesproken wordt op dinsdag de prognose voor de week op het dashboard gepubliceerd. Dat ging deze week niet doordat het Koningsdag was. Op woensdag was het RIVM druk met het herstellen van een ‘programmeerfout’ van eerder deze mand. Daardoor moest het aantal gezette vaccinaties worden bijgesteld met 220.000. En dat kon pas op donderdag worden aangepast, aldus het ministerie.