En weer terug omhoog, vandaag 30 besmettingen

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Het RIVM heeft het coronadashboard aangevuld met de cijfers van woensdag 7 april. Er is wederom een stijging te zien.

Door Sam Fish

Die stijging is zowel op landelijk als op eilandelijk gebied terug te zien. Zo zijn er voor heel Nederland 6409 nieuwe besmettingen gemeld. Een dag geleden waren dat er 831 minder. Dat is dus weer een flinke stijging, maar die flinke stijging is er helaas ook weer op het eiland. Zo zijn er hier in de afgelopen 24 uur 30 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dat er gisteren slechts 3 waren. Het gaat hier dus echt alle kanten op.

AstraZeneca 

Vorige week werd er een vaccinatiestop aangekondigd voor het coronavaccin van AstraZeneca. Er moest onderzocht worden of de tromboseverschijnselen te linken waren aan het vaccin. De EMA, het Europese geneesmiddelenbureau, geeft aan die connectie er waarschijnlijk wel is, maar dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de gevaren. In Nederland zijn er inmiddels 400.000 mensen geprikt met het vaccin van AstraZeneca. Bijwerkingencentrum Lareb kreeg in Nederland slechts 5 klachten binnen over de trombose-bijwerking van het vaccin. Eén vrouw kwam te overlijden wat de aanleiding was om een onderzoek te starten naar het vaccin.

De bijwerking moet toegevoegd worden aan de bijsluiter. De Gezondheidsraad komt volgens minister De Jonge morgen, donderdag 8 april, met een spoedadvies. Daarvoor hebben zij gesproken met medische experts zoals tromboseartsen. Daarna wordt besloten of er weer geprikt kan worden met het vaccin.