Gerechtshof: Boetes voor avondklok blijven geldig

Foto: Pixabay

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren.

De rechtbank oordeelde vorige week dat de juridische grondslag voor de avondklok niet goed was. Het gerechtshof heeft daarentegen besloten dat alles in orde is rondom de avondklok.

De uitkomst van het kort geding tegen de Nederlandse staat maakt dus geen verschil. Zo was de avondklok vorige week al onder gebracht in een nieuwe spoedwet. Dat zorgde ervoor dat er legale grond was om de avondklok te laten blijven.

Boetes

Echter is er nu wel slecht nieuws voor de mensen die een boete hebben gekregen voor het verbreken van de avondklok. Met deze uitspraak blijven die boetes namelijk gewoon geldig. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn er zo’n 33.000 boetes uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort.

Cassatie

Aangezien dit de uitspraak is in hoger beroep, is er alleen nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad. Cassatie is de vernietiging van een beslissing door het hoogste rechtsprekend orgaan van het land. In cassatie gaan is beroep aantekenen bij het hoogste rechtsprekend orgaan tegen een uitspraak van een lagere rechter. Dit orgaan houdt dan alleen rekening met de wijze waarop de lagere rechter de wet heeft toegepast.