OMT bespreekt bezoekregeling verzorgingstehuizen

Foto: Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay

Het Outbreak Management Team (OMT) kijkt of het mogelijk is om de coronamaatregelen in verpleeghuizen te versoepelen.

Steeds meer mensen in de verzorgingstehuizen zijn gevaccineerd tegen het virus. Daarom wil het OMT het kabinet adviseren de mogelijkheden te gaan bespreken. “Met name wat betreft de bezoekregeling,” zegt OMT-voorzitter Jaap van Dissel.

Advies

Op dit moment luidt het advies om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen. Ook worden er twee tot drie vaste bezoekers per bewoner aangewezen.

In het algemeen waarschuwt het OMT dat het afbouwen van maatregelen “maar zeer beperkt mogelijk is zolang er onvoldoende immuniteit is opgebouwd door vaccinatie of doorgemaakte infectie”. Door de avondklok en het advies om niet meer dan één persoon per dag thuis te ontvangen te handhaven ontstaat wel “enige ruimte”. Ook al is het aantal coronabesmettingen weer aan het stijgen.

Afnemende besmettingen

Verpleeghuisbewoners worden met voorrang gevaccineerd. Het aantal besmettingen binnen die locaties zijn daardoor flink afgenomen. Volgens het RIVM werden op de piek in half december 467 besmettingen op één dag gemeld. Afgelopen dinsdag waren er maar 45 nieuwe besmettingen in de Nederlandse verzorgingstehuizen. Ook het aantal locaties met besmettingen is sinds begin januari gehalveerd. Toen waren er 858 verzorgingstehuizen met besmettingen, dat zijn er nu nog 459.

Volgens een schatting van het RIVM zijn in de langdurige zorg inmiddels ruim 200.000 prikken toegediend. Voor een zo hoog mogelijke bescherming zijn per persoon twee prikken nodig. De verpleeghuizen komen aan bod tijdens de eerstvolgende vergadering. Het OMT komt standaard bijeen op vrijdag.