62 besmettingen in een week, vandaag 9 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 27 januari tot 2 februari.

Door Sam Fish

Tussen 27 januari en 2 februari zijn in totaal 28.628 nieuwe besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Een week eerder waren dat er nog 35.635. Daar is dus een prachtige daling te zien. Er zijn ook minder mensen in het ziekenhuis terecht gekomen. Dat zijn er namelijk 1216 vergeleken met 1382 vorige week. Er zijn helaas wel meer coronapatiënten overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Dat waren er deze week 154, vorige week waren dat er 10 minder.

Helaas zijn er in de afgelopen week ook weer mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Wel zijn er minder mensen overleden gemeld. Tussen 27 januari en 2 februari zijn er 448 overlijdens gemeld. Een week eerder waren dat er 512.

Testen

Er zijn deze week ook minder mensen getest. Om precies te zijn gingen 208.459 mensen langs bij de teststraten. Vorige week waren dat er nog 268.850. Van alle testen die zijn afgenomen was 11,4 procent positief, vergeleken met 11,7 vorige week.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine.

De teststraat in Middelharnis is voortaan alleen ’s morgens open op werkdagen. Dit komt doordat de vraag naar testen is afgenomen. Mocht die vraag weer toenemen, dan gaat de teststraat ook gewoon weer vaker open.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Met de komst van de Britse variant zijn er twee R-getallen, aangezien die variant aanzienlijk besmettelijker is. Voor de originele variant is het reproductiegetal 0,86. Dat betekent dat 100 mensen samen 86 anderen besmetten. Bij de Britse variant is dat getal echter 1,28 en dat houdt in dat 100 mensen samen 128 anderen besmetten met deze variant. Het gemiddelde R-getal is op dit moment 0,97.

Zonder de Britse variant zou het aantal nieuwe besmettingen een stuk lager zijn geweest.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 20 januari tot 2 februari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 104 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er al 52. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 27 januari nog eens 62 bijgekomen.

Het is dus redelijk gelijk gebleven, het zijn er over de hele week genomen slechts 10 meer. Dat is een mooie ontwikkeling, ook al zien we natuurlijk liever een daling.

2 februari

De weekcijfers lopen tot 2 februari, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. En ook in deze cijfers is helaas een kleine stijging te zien. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 3592 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 324 meer dan gisteren, maar we zitten gelukkig nog wel onder de 4000!

Hier op het eiland zijn de cijfers iets gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn er namelijk 9 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er twee meer dan gisteren.