“Ouders zitten tegen een burn-out aan”

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Zeven grote ouderorganisaties zijn het niet eens met het afschieten van het coronaverlof door het kabinet.

In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwen ze voor de gevolgen van de aanhoudende schoolsluiting. Vooral omdat dit ook grote problemen oplevert voor werkende ouders. “Het is wel heel makkelijk om te zeggen dat coronaverlof niet haalbaar is op korte termijn. Wij vinden dat er opnieuw overlegmoet plaatsvinden. Ik neem aan dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is,” zegt Lobke Vlaming tegen de Telegraaf. Zij is van de organisatie Ouders& Onderwijs. Ze hoopt op een stevig debat hierover in de Kamer.

Telefoon roodgloeiend

Bij ‘Voor Werkende Ouders’ staat de telefoon inmiddels niet stil. Dat vertelt directrice Marjet Winsemius aan diezelfde krant. De stichting is zondag een onderzoek gestart. Ze willen weten hoe groot de behoefte is om de scholen zo snel mogelijk weer te openen. “De gevolgen voor kinderen en ouders zijn groot. Ouders hebben mentaal en fysiek gezondheidsproblemen. Sommigen zitten zelfs tegen een burn-out aan. Coronaverlof kan het verschil maken, maar deze groep staat helemaal in de kou. Werkende ouders komen in geen beleidsstuk voor, ze tellen niet mee.”

Noodopvang uitbreiden

De zeven ouderorganisaties willen dat het Kamerdebat gaat zorgen voor lucht voor de ouders. “Wat de overheid zich niet realiseert, is dat er werkgevers zijn die de werknemer nog dwingen naar het werk te komen. Hoe moeten zij toezicht houden op hun kind thuis?” vraagt Vlaming zich af. “Ook komen er veel meldingen binnen van ouders met een cruciaal beroep. Voor hun kind is er niet altijd plek binnen de noodopvang. Zij moeten toch aan het werk kunnen? De eis is dat de noodopvang wordt uitgebreid voor ouders die niet thuis kunnen werken.”