Acht nieuwe besmettingen en één persoon overleden

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Het is dinsdag 24 november en dat betekent dat de weekcijfers van het RIVM weer bekend zijn gemaakt. Er is een mooie daling te zien.

Door Sam Fish

De cijfers lopen van 18 tot 24 november, deze gaan dus over de afgelopen week. Zo zien we dat er in die week 36.931 besmettingen bijgekomen zijn. Een week eerder waren dat er bijna 1000 meer, namelijk 37.706. Ook zijn er in de afgelopen week 1291 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Van hen zijn er 193 op een intensive care terecht gekomen. Die cijfers zijn dus ook gedaald. Vorige week waren dat er namelijk 1496 en 224.

Helaas zijn er in de afgelopen week in heel Nederland 422 mensen overleden (gemeld). Dat waren er vorige week nog 479.

Verschil in leeftijdscategorie & veiligheidsregio

De cijfers van de afgelopen week laten een duidelijke stijging zien in de leeftijdsgroepen tot 17 jaar. Vooral tussen de 13 en 17 jaar stijgt het aantal besmettingen. In de andere leeftijdsgroepen is sprake van een lichte daling.

Van de 25 veiligheidsregio’s zijn er 16 nog in de ‘zeer ernstige’ fase. Daar zijn per dag meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Daar hoort Goeree-Overflakkee met de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ook nog bij.

Testen

Er zijn de afgelopen week ook meer testen uitgevoerd. Zo bezochten tussen 11 en 17 november 225.364 mensen een testlocatie. Afgelopen week waren dat er al 251.690. Van hen heeft 12 procent een positieve uitslag gekregen, een week eerder was dat nog 13,8 procent. Het percentage besmette personen is dus gedaald terwijl er meer testen zijn uitgevoerd Dat is dus goed nieuws.

Heb jij corona-achtige klachten? Laat je dan testen! Maak een afspraak via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Wacht je test én de uitslag af in quarantaine. De wachttijd voor zo’n test wordt steeds korter en ook de uitslag laat minder lang op zich wachten.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,02. Dat is een stijging vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 0,89. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 102 andere mensen besmetten met het virus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 11 tot 24 november. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 185 besmettingen zouden zijn gemeld. In de eerste week van die twee waren dat er echter al 120. Volgens de dagcijfers van de afgelopen week zijn er sinds 17 november nog eens 99 bijgekomen.

Het zijn er dus iets meer dan 185, maar wel voor het eerst sinds tijden minder dan 100 besmettingen in een week.

24 november

Zoals gezegd lopen de cijfers tot 17 november en niet tot en met. Dat wil dus zeggen dat de dagcijfers van vandaag er nog niet bijzitten. Maar ze zijn er wel. Zo zijn er in heel Nederland in de afgelopen 24 uur 3979 nieuwe besmettingen gemeld. Gisteren waren dat er nog 5214. Voor Goeree-Overflakkee waren het er gisteren 17, vandaag komen er nog 8 besmettingen bij.

Binnen zorgorganisatie CuraMare is ook een en ander veranderd. Zo is er een besmetting bijgekomen binnen woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Daar vechten op dit moment drie bewoners tegen het virus. In ’t Spectrum in Stellendam zijn er drie bewoners genezen verklaard. Ook zijn er twee coronapatiënten ontslagen uit het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland. Helaas is er ook iemand overleden aan het virus. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

CuraMare coronakaart 24 november