196 besmettingen in een week, vandaag nog 18 erbij

Foto: Image by Arek Socha from Pixabay

Het is dinsdag 3 november en op dinsdag brengt het RIVM de weekcijfers naar buiten. Vandaag dus ook en wel die van 28 oktober tot 3 november.

Door Sam Fish

De cijfers dalen en stijgen aan alle kanten. Dat is op zich niet raar, want de echte afvlakking van de cijfers begon pas een paar dagen geleden. Zo zijn er in de afgelopen week 64.087 mensen besmet met het coronavirus. Dat waren er vorige week nog 67.542. Daar is dus een mooie afvlakking te zien.

Wel zijn er in de afgelopen week meer mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Deze week zijn er 1966 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vorige week nog 1739. Van hen zijn er 321 op een intensive care-afdeling terecht gekomen. Helaas zijn er in de afgelopen week ook 435 mensen overleden aan het virus. Vorige week waren dat er ook al 329.

Testen

Over de hele week zijn er 292.613 mensen getest, dat zijn er minder dan een week eerder. Toen lieten 321.374 mensen zich testen op het virus. Er kreeg ook een kleiner percentage een positieve uitslag terug, 16,6 procent van de tests was positief vergeleken met 18,4 van een week eerder.

Ook is de vertraging in de teststraten zo goed als verholpen. Als je jezelf nu wilt laten testen is de wachttijd anderhalf tot twee dagen. Een stuk beter dus vergeleken met een paar weken geleden toen er nergens plek was.

In bijna alle regio’s daalde het percentage positieve testen overigens. Er zijn echter wel grote verschillen te zien tussen de verschillende regio’s. In Groningen, Friesland en Drenthe waren de minste positieve testen, namelijk minder dan 10 procent. In de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid testte meer dan 20 procent positief op het virus.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 1,11. Dat is een daling vergeleken met vorige week, dus dat is goed nieuws. Toen was het getal R 1,16. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 111 andere mensen besmetten met het virus.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM publiceert ook elke dinsdag een kaart waarop je per gemeente het aantal besmettingen kunt zien. Deze kaart loopt twee weken, van 21 oktober tot 3 november. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 321 mensen besmet zijn geraakt op Goeree-Overflakkee.

Uit de dagelijkse cijfers van de afgelopen week zouden dat van 28 tot en met 2 november 196 nieuwe besmettingen zijn. De rest zijn dus van de week ervoor.

3 november

Zoals hierboven genoemd lopen de cijfers tot 3 november en niet tot en met. Voor vandaag komen er dus ook nog cijfers bij. Voor vandaag worden er 7776 nieuwe besmettingen gemeld voor heel Nederland. Wederom dus een dag waarop de verspreiding minder hard gaat dan de afgelopen weken.

Op Goeree-Overflakkee zijn er ook helaas weer nieuwe besmettingen bijgekomen. Het coronadasboard meldt voor dinsdag 3 november 18 nieuwe besmettingen op het eiland. Goeree-Overflakkee lijkt dus mee te doen met de trend die ook in de rest van het land te zien in.

CuraMare

Ook zorgorganisatie CuraMare heeft haar coronakaart vernieuwd. Op de kaart van dinsdag 3 november is een kleine verandering te zien. Zo zijn er twee nieuwe coronapatiënten opgenomen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Gelukkig is er ook weer een patiënt naar huis gestuurd.

Maar er is meer nieuws vanuit het ziekenhuis. Er wordt daar hard gewerkt om veilige zorg te blijven leveren. Het ziekenhuis heeft helaas enkele patiënten op een vleugel van een verpleegafdeling die in contact zijn geweest met coronapatiënten. Daarom gelden op deze afdeling nu extra maatregelen om eventuele verspreiding en besmetting te voorkomen en beperken. De patiënten op deze afdeling worden in isolatie verpleegt. Dat houdt in dat alle medewerkers op deze afdeling extra persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Dit bovenop de standaard uitrusting.

Bezoek is gewoon welkom. Hiervoor geldt nog steeds maximaal één bezoeker per dag tijdens het bezoekuur. Het bezoek draagt naast een mondkapje ook een spatbril.

Maatregelen

Om het virus onder controle te krijgen zijn het afgelopen jaar diverse maatregelen afgekondigd door de overheid. De laatste hiervan was de semi-lockdown met de sluiting van de horeca en het stoppen van groepssporten. En hoewel de stijging van het aantal nieuwe besmettingen afvlakt, is het nog niet genoeg. Vanavond is er daarom weer een persconferentie waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Er wordt al een hoop gespeculeerd, maar vanavond weten we pas echt 100 procent zeker wat er gaat gebeuren.

CuraMare coronakaart 3 november