33 besmettingen gemeld op GO in één week

Foto: RIVM

Het is weer dinsdagmiddag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers naar buiten heeft gebracht. Daarin worden 33 besmettingen gemeld voor Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

De kaart die het RIVM deelt loopt van 9 tot en met 22 september. Dat zijn dus de cijfers van twee weken. Vorige week werden er 19 besmettingen gemeld. Deze week staat de kaart op 52 besmettingen voor Goeree-Overflakkee. Dat betekent dus 33 nieuwe besmettingen erbij in de afgelopen week.

Nieuwe cijfers

Het RIVM meldt dat er tussen 16 en 22 september 13.471 mensen positief getest zijn op het virus. Dat is een enorme stijging vergeleken met vorige week. Toen waren het er 8.265. Ook meldt het RIVM dat 152 mensen in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Vorige week waren dat er nog 92. En helaas worden er ook 33 overledenen gemeld, dat is meer dan een verdubbeling van de 14 van eek week eerder.

De afgelopen week hebben 192.225 mensen zich laten testen. Dat zijn er iets minder dan een week eerder. Vorige week werd gemeld dat 195.545 mensen een test hadden laten doen. Toen was ook 3,9 procent van de testen positief. Deze week was 6,1 procent positief.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Ook dit getal is deze week een heel klein beetje gedaald. Zo was het reproductiegetal vorige week 1,38. Deze week staat het op 1,33. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 133 andere mensen besmetten met het virus.

Disclaimer

De cijfers die hier worden genoemd zijn niet allemaal van de afgelopen week. Soms is er wat vertraging bij het doorgeven van de cijfers. Deze worden dan in de cijfers van de week erna rechtgetrokken.

De kans is groot dat ook niet iedereen met klachten zich laat testen. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger dan wat hier genoemd wordt.

22 september

Maar ook vandaag zijn er nieuwe cijfers gedeeld. Deze cijfers vallen buiten de getallen die het RIVM vanmiddag naar buiten heeft gebracht. Zo blijkt dat er op Goeree-Overflakkee in de afgelopen 24 uur 7 mensen een positieve testuitslag hebben gekregen. Voor heel Nederland zijn dat er 2250. Het is nog heel even afwachten wat de kaart van CuraMare laat zien voor vandaag. Gisteren werd bekend dat er 5 mensen in het ziekenhuis liggen, daarnaast zijn er ook twee mensen ontslagen uit het ziekenhuis. In woonzorglocatie de Geldershof is ook een corona-uitbraak. Daar waren op maandag 21 september 5 bewoners besmet. Zij zijn overgebracht naar een speciaal ingerichte afdeling binnen Ebbe & Vloed in Oude-Tonge. Daar worden ze in quarantaine verzorgd. De kaart van CuraMare laat echter alleen bewoners, cliënten en patiënten zien. De besmette medewerkers staan daar niet op vermeld.

Om verder verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk vooral thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen,  in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek of als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog.