Slechts twee nieuwe besmettingen op het eiland

Foto: Pixabay; 15734951

Het coronadashboard van de Rijksoverheid meldt voor zaterdag 19 september slechts twee nieuwe besmettingen op het eiland.

Door Sam Fish

Dat zijn er nog steeds twee te veel, maar het is al wel een heel stuk beter dan de cijfers van de afgelopen dagen. In totaal zijn er sinds dinsdag al 22 mensen bijgekomen met een positieve testuitslag op Goeree-Overflakkee. In heel Nederland zijn er in de afgelopen 24 uur 1898 nieuwe besmettingen gemeld.

Maatregelen

De afgelopen weken zijn in heel Nederland de cijfers weer sterk aan het stijgen. Ook op Goeree-Overflakkee is dit het val. Sterker nog, er zijn op dit moment zes veiligheidsregio’s die het risiconiveau twee (van drie) hebben gekregen. Dat betekent dat de situatie in deze regio’s ‘zorgwekkend’ is. En dus zijn daar extra maatregelen genomen.

In heel Nederland is de groepsgrootte voor bijeenkomsten teruggedrongen naar maximaal 50 personen. Alles daarboven is meldings- en vergunningsplichtig. De maatregelen die getroffen worden moeten dan getoetst worden en dan wordt er gekeken of het door mag gaan. Dit maximum aantal mensen geldt overigens niet voor demonstraties, uitvaarten, scholen en religieuze bijeenkomsten.

Ook wordt de horeca weer ingeperkt. Vanaf vanavond 18.00 uur moeten de deuren van de horeca sluiten om middernacht. De lichten gaan aan, de muziek gaat uit en de bar gaat dicht. Om 01.00 uur moet iedereen eruit zijn. Dit is om te voorkomen dat mensen met alcohol op te lang bij elkaar blijven. Want hoe meer alcohol, hoe minder makkelijk het is om de afstand te bewaren. Zeker met harde muziek op de achtergrond.

Regio

Maar er zijn dus ook regionale maatregelen aangekondigd. Zo komt in sommige regio’s het seniorenuurtje weer terug in de supermarkten. In Amsterdam worden bepaalde buitengebieden afgesloten zodat mensen daar niet samen kunnen komen. En in de regio Rotterdam-Rijnmond, waar Goeree-Overflakkee ook onder valt, wordt vaker gecontroleerd op plekken waar jongeren elkaar opzoeken.

Het belangrijkste blijft wel dat mensen anderhalve meter afstand houden tot anderen. En de oproep is nog steeds; werk zoveel mogelijk thuis en vermijd drukke plekken.

Testen

Minister De Jonge liet tijdens de persconferentie van vrijdagavond 18 september weten dat het nog steeds belangrijk is om te blijven testen. Echter wel alleen als je corona-achtige klachten hebt. Er staat namelijk een aardige wachtrij bij alle testlocaties, omdat te veel mensen zonder klachten zich laten testen. Ook vraagt de minister om de frustratie daarover niet te uiten tegen het GGD-personeel. “Zij kunnen hier niets aan doen en doen alleen maar hun werk.”

Daarnaast werd ook bekend gemaakt dat kinderen onder de 13 zich niet meer hoeven te laten testen voor een snotneus of kriebelhoest. Dit is een manier om de wachtrij voor de teststraten te verkleinen, maar zo hoeven ze ook minder schooldagen te missen. Het is overigens niet verboden om kinderen te laten testen, het is alleen niet meer verplicht. Het mag dus nog wel.

Wil jij je laten testen op het corona-virus? Maak dan een afspraak via 0800-1202 of kijk op www.coronatest.nl.