19 besmettingen op Goeree-Overflakkee in één week

Foto: RIVM

De afgelopen week hebben we dagelijks de nieuwe besmettingen laten weten, als die er waren. In totaal waren het er deze week 19 op alleen Goeree-Overflakkee.

Door Sam Fish

Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM die dinsdagmiddag 15 september naar buiten zijn gebracht. De kaart gaat van 2 tot en met 15 september, twee weken dus. Daarop is te zien dat er in de afgelopen twee weken 21 besmettingen zijn vastgesteld. Dat waren er twee in de eerste week, dat betekent dus 19 sinds dinsdag 8 september.

Volgens de kaart van het RIVM is er op Goeree-Overflakkee niemand overleden aan het corona-virus in de afgelopen twee weken.

Landelijke cijfers

Ook de landelijke cijfers zijn bekend gemaakt. Zo zijn er tussen 8 en 15 september 8265 mensen positief getest op het corona-virus. Dat is een stijging van 2838 besmettingen vergeleken met een week eerder. Toen waren er 5427 positief geteste mensen gemeld.

Ook zijn er 92 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, daarbij is een ruime verdubbeling te zien. Dat zijn er namelijk 49 meer dan vorige week. En helaas zijn er deze week 14 personen overleden gemeld. Daar is een lichte daling. Vorige week waren dat er 17.

Testen

In de afgelopen week hebben bijna 200.000 mensen zich laten testen op het virus. Om precies te zijn waren het er 195.545 in heel Nederland. Vorige week waren dit er nog 180.182. Het percentage positieve testen is ook toegenomen. Vorige week was 2,8 procent van alle testen positief. Deze week is dat gestegen naar 3,9 procent.

Sinds 1 juni kan iedereen met (milde) klachten zich laten testen op het corona-virus. Dit kan nu zonder tussenkomst van de huisarts. Doordat te veel mensen zonder klachten zich laten testen worden de wachtrijen echter steeds langer. De laboratoria kunnen de drukte ook niet meer aan en duurt het langer voordat je aan de beurt bent. Laat je dus echt alleen testen als je klachten hebt. De testafspraak kun je maken door te bellen met 0800-1202 of via www.coronatest.nl.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Ook dit getal is deze week gestegen. Zo was het reproductiegetal vorige week 1,17. Deze week staat het op 1,38. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 138 andere mensen besmetten met het virus.

Disclaimer

De cijfers die hier worden genoemd zijn niet allemaal van de afgelopen week. Soms is er wat vertraging bij het doorgeven van de cijfers. Deze worden dan in de cijfers van de week erna rechtgetrokken.

De kans is groot dat ook niet iedereen met klachten zich laat testen. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger dan wat hier genoemd wordt.

Minimale stijging

De afgelopen dagen hebben we veel reacties gekregen op de meldingen over de stijging van het aantal besmettingen op het eiland. Het valt allemaal wel mee, wordt vaak geroepen. En vergeleken met de landelijke cijfers valt het op Goeree-Overflakkee inderdaad mee. Maar of het nu een kleine stijging is of een grote, het is nog steeds een stijging. En dat betekent dat we de verkeerde kant opgaan. Misschien niet heel snel, maar het gebeurt wel.

19 besmettingen in één week is meer dan we in maanden hebben gehad en dat is niet oké. Het is daarom belangrijk dat we ons nog steeds aan de maatregelen houden. Want hoe sneller het aantal besmettingen oploopt, niet alleen op het eiland, maar in heel Nederland, hoe langer die maatregelen aanhouden. En hoe langer het dus ook duurt voordat we weer terug naar een normale situatie kunnen.

Dus onthoud: Houd afstand. Werk vooral thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was je handen in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek en als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog. Daarnaast weten we ook niet waar de besmette personen zich bevinden. Uiteraard hopen we dat ze in quarantaine zitten totdat ze 24 uur klachtenvrij zijn, maar dat is nooit 100 procent zeker. Zorg daarom altijd dat je zelf voorzichtig bent, waar dan ook.

Bron: RIVM RIVM