Maar twee nieuwe corona-besmettingen in een week

Foto: Afbeelding van Willfried Wende via Pixabay

Een meevaller voor Goeree-Overflakkee. Tussen 2 en 8 september zijn er maar twee nieuwe corona-besmettingen gemeld. Vorige week waren dat er nog 13.

Door Sam Fish

Op de landelijke kaart van het RIVM staan voor Goeree-Overflakkee nu 15 besmettingen op het eiland. Die cijfers gelden voor twee weken. Daardoor weten we dat er in een week nu twee nieuwe bijgekomen zijn. Deze hadden we eerder ook al gemeld op de website. Volgens de corona-kaart van CuraMare van maandag 7 september ligt er niemand in het ziekenhuis en zijn ook alle verzorgingstehuizen corona-vrij.

Landelijke cijfers

In de rest van Nederland is het iets minder meevallend. Zo zijn er de afgelopen week 5427 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zin er 1830 meer dan een week eerder. Ook zijn er 43 patiënten gemeld die opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis. Daarbij is een daling te zien van 14 vergeleken met een week eerder.

Helaas zijn er ook 17 mensen overleden aan het virus. Ook daarbij is een daling te zien, het zijn er 7 minder dan vorige week.

Testen

In de afgelopen week hebben ruim 180.000 mensen zich laten testen. Een week eerder waren dat nog 163.572 mensen. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is gestegen van 2,2 naar 2,8 procent.

Sinds 1 juni kan iedereen met (milde) klachten zich laten testen op het corona-virus. Dit kan nu zonder tussenkomst van de huisarts. Doordat te veel mensen zonder klachten zich laten testen worden de wachtrijen echter steeds langer. De laboratoria kunnen de drukte ook niet meer aan en duurt het langer voordat je aan de beurt bent. Laat je dus echt alleen testen als je klachten hebt. De testafspraak kun je maken door te bellen met 0800-1202 of via www.coronatest.nl.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dat getal was een tijdje rond de 1, maar is nu helaas toch weer gestegen. Het reproductiegetal R ligt nu op 1,17. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 117 andere mensen besmetten met het virus.

Besmettingen

In alle leeftijdscategorieën is een stijging te zien van het aantal besmettingen. In de leeftijd tussen de 20 en 29 jaar is overigens de grootste stijging te zien volgens de grafiek van het RIVM. De meeste van hen zijn thuis besmet geraakt.

Nu de scholen ook weer overal open zijn, kan ook daar naar gekeken worden. Er is geen overdreven stijging te zien met een besmetting op school. Bij de enkele bekende clusters op scholen, zijn het vooral volwassenen die besmet zijn door een andere volwassene.

Disclaimer

De cijfers die hier worden genoemd zijn niet allemaal van de afgelopen week. Soms is er wat vertraging bij het doorgeven van de cijfers. Deze worden dan in de cijfers van de week erna rechtgetrokken.

De kans is groot dat ook niet iedereen met klachten zich laat testen. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger dan wat hier genoemd wordt.

Privégegevens

Vaak krijgen we reacties dat mensen willen weten waar de besmette personen wonen. Het zou dan makkelijker zijn om te weten waar het ‘veilig’ is. Deze informatie hebben wij echter niet. Dit zijn privégegevens en dat soort informatie ligt niet zomaar op straat. Daar komt ook nog eens bij dat niet iedereen zich laat testen. En sommige mensen met het corona-virus zijn asymptomatisch. Dat wil zeggen, ze dragen het virus bij zich en kunnen mensen besmetten, maar hebben zelf nergens last van.

Het is dus altijd van belang om je eigen veiligheid voorop te zetten. Draag een mondkapje als je je daar prettig bij voelt. Houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt.

Bron: RIVM  &  RIVM