Niet meewerken aan quarantaineplicht gaat niet zomaar

Foto: Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Het aantal corona-besmettingen blijft stijgen. Ook het aantal positief geteste contacten neemt sterk toe. En steeds meer mensen weigeren mee te werken aan het bron- en contactonderzoek.

Dat meldt de GGD. Ook houden veel mensen zich niet aan de thuisquarantaine. Daarom heeft de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nieuwe maatregelen aangekondigd. Dit deed hij in een brief aan de kamer. Het niet naleven van de regel wordt daarmee een strafbaar feit.

Verplichte quarantaine

Het klinkt als een heftige maatregel, maar verplichte quarantaine is nodig. Afzondering stopt de verspreiding van het virus en dus is het naleven van de regels dus cruciaal. Verwacht wordt dat door de thuisquarantaine echt als verplichting in te zetten voor mensen die vermoedelijk in nauw contact zijn geweest met een potentieel besmet persoon, de naleving van de thuisquarantaine zal worden vergroot.

En dus worden de maatregelen aangescherpt. Het gaat hierbij om het meewerken aan bron- en contactonderzoek. Maar ook thuisquarantaine na bezoek aan een land met negatief reisadvies wordt minder vrijblijvend.

Bron- en contactonderzoek

Voorzitters van de veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om mensen te verplichten in thuisquarantaine te gaan. Dit geldt voor mensen die contact hebben gehad met iemand die mogelijk het virus heeft. Er gaat ook gecontroleerd worden of mensen zich daar aan houden. Als iemand in quarantaine moet, is het niet naleven ervan strafbaar.

Uitvoering van deze maatregel start in de tweede helft van volgende week. Deze wordt gefaseerd ingevoerd.

Daarnaast wordt er bekeken of medewerking aan het bron- en contactonderzoek verplicht kan worden via dwangsom. Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel. Het gaat hier om een aanvullend instrument om de medewerking te verbeteren. Houd je je niet aan de opgelegde quarantaine tijd? Dan kan je een fikse boete krijgen.

Quarantaine na vakantie

Landen met een negatief reisadvies worden ondanks alles nog steeds bezocht. De mensen die terugkomen uit de landen krijgen het dringende advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Ook moeten ze meewerken aan registratie.

Hoe dat verplicht gaat worden, wordt op dit moment nog uitgewerkt.

Hoe de overheid gaat controleren of mensen zich houden aan de quarantaineplicht is niet bekend.

Bron: Rijksoverheid