Streekbussen krijgen kuchschermen voor chauffeurs

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Alle stads- en streekbussen en trams in Nederland krijgen kuchschermen voor de chauffeurs. Deze worden de komende weken geplaatst.

Het is dan ook de bedoeling dat reizigers weer gewoon voorin in gaan stappen. Dit zorgt voor een betere controle op zwartrijden. Dat zegt Pedro Peters, voorzitter van koepelorganisatie OVNL tegen de Telegraaf.

Ventilatie

“Sinds de corona-crisis is er gemiddeld al zo’n 20 procent zwartrijders. Dat komt doordat de voordeur ter bescherming van de bestuurder dicht blijft. Normaal is dat één à twee procent. Door achterin in te stappen schiet het percentage omhoog,” vertelt Peters.

TNO heeft testen uitgevoerd in opdracht van OVNL. Daaruit blijkt dat extra ventilatie helpt in het tegengaan van besmettingen in het openbaar vervoer. “Chauffeurs gaan daarom bij iedere halte hun voertuig doorluchten door alle deuren te openen. Ook gaan we eenrichtingsverkeer invoeren, voor erin en aan de achterkant eruit. De kans op blootstelling aan het virus wordt zo nog kleiner. Uiteraard in aanvulling op de verplichte mondkapjes,” aldus Peters.

Kuchschermen

In het TNO-rapport staat dat kuchschermen helpen om het overdragen van het virus tegen te gaan. Wel moeten de schermen regelmatig worden gedesinfecteerd. Op die manier wordt de kans op overdracht door aanraking van het scherm nog kleiner.

Het tegelijk openen van de deuren, in combinatie met het kuchscherm leidt tot een sterke reductie van de aerosolniveaus. Dat zegt TNO-onderzoeker Jan Souman. “Het is dus aan te bevelen alle voertuigdeuren bij elke halte even te openen. Ook is het beter dat de eerste rij stoelen achter de bestuurder afgeplakt blijven,” meent hij.

September

Begin september gaan de eerste bussen en trams met schermen de weg op. In oktober moeten alle bussen en trams in Nederland aangepast zijn. Zodra een kuchscherm is geïnstalleerd mogen reizigers weer voorin instappen.