Voorlopig geen mondkapjesplicht op het eiland

Foto: Afbeelding van ivabalk via Pixabay

Op woensdag 29 juli werd bekend dat veiligheidsregio’s mogen gaan testen met een mondkapjesplicht. Nu gaat dat gebeuren in drukke delen van Rotterdam en Amsterdam.

Door Sam Fish

Het was nog de vraag of dit ook op Goeree-Overflakkee zou gaan gebeuren. Het eiland valt namelijk onder de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. En de baas daarvan is de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, een groot voorstander van mondkapjesplicht.

Testgebieden

De test die is aangekondigd gaat echter alleen over drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. Vanaf woensdag 5 augustus moet je in bepaalde gebieden verplicht een mondkapje dragen. Dit is een aanvulling op de anderhalve meter regel. De pilot volgt naar aanleiding van de conclusie van het RIVM. Zij zeggen dat het dragen van een mondkapje mensen voorzichtiger maakt. Ze zouden meer afstand houden van elkaar.

De draagplicht is voor iedereen boven de dertien jaar oud, op straat en in winkels. De verplichting wordt niet ingevoerd op locaties waar al landelijke maatregelen vallen. Denk daarbij aan horeca, musea of sportscholen. Daar wordt vooral gewerkt met reserveringen, placering en begeleiding. Daar hoeft de drukte dus minder gereguleerd te worden.

Goeree-Overflakkee

Over andere gebieden buiten Rotterdam wordt vooralsnog niets gezegd. En dus is er voorlopig geen mondkapjesplicht op Goeree-Overflakkee. Wet wel dat de veiligheidsregio hier altijd nog later op terug kan komen. De testgebieden kunnen altijd uitgebreid worden. Ook als de burgemeester wil gaan testen met mondkapjes.

Bron: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond