Wat doet ‘t corona-virus met de zorgverzekering?

Foto: Afbeelding van milcamu via Pixabay

Het corona-virus kan ook op de lange termijn gevolgen hebben op de gezondheid. Dat is inmiddels wel duidelijk.

Longartsen constateerden onlangs nog dat niet-opgenomen patiënten maar moeilijk herstellen. Volgens het laatste nieuws wordt ook de hartspier mogelijk beschadigd door het virus. Zorgverzekeraars worden dan ook overspoeld met vragen over kosten en dekking.

Corona-zorg

Iemand die herstellende is van het virus kan behoorlijk wat zorg nodig hebben. Gelukkig wordt veel daarvan al vergoed vanuit het basispakket. De huisarts, wijkverpleging en GGZ zijn allemaal gedekt. Paramedische zorg daarentegen kende tot voor kort nogal wat beperkingen. Hierbij gaat het om fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtiek.

Ruimere vergoeding voor paramedische zorg

Die paramedische zorg lijkt echter wel erg belangrijk voor het herstel van corona. Dat constateerde het Nederlands Zorginstituut onlangs. Ze adviseerden dan ook een tijdelijke, ruimere vergoeding voor paramedische herstelzorg. Dat advies is overgenomen door de minister. Sinds 18 juli zit de herstelzorg voor corona-patiënten met ernstige klachten in het basispakket.

Dekking en premie basispakket

Dat is een heel fijn idee. Maar het is nog niet hoeveel premie we daarvoor moeten gaan betalen in 202. En welke verzekeraar geeft de beste dekking buiten het basispakket? Uiterlijk 12 november wordt het mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Voor wie het belangrijk vindt om dat in de gaten te houden, het is mogelijk om je alvast in te schrijven voor een reminder op vergelijkingssites.

Onduidelijke kosten

Volgens recent onderzoek van Q&A verwacht 80 procent van de Nederlanders in ieder geval dat de premie volgend jaar hoger wordt. En dat ligt inderdaad voor de hand. Toch is het nog niet zo duidelijk, want ook andere factoren spelen mee. Niet-corona-gerelateerde zorg wordt bijvoorbeeld een stuk minder verleend. En dat heeft ook gevolgen voor het financiële plaatje.

Stijging verwacht

Het Nederlandse Zorginstituut is dan ook terughoudend met de voorspellingen. Wel heeft ze al bekend dat de uitbreiding van het basispakket het eerste jaar zo’n 27,7 miljoen euro kost. Verder verwacht ze dat de kosten van het basispakket met 4 procent zullen stijgen. Er zou ook 3,5 procent bij moeten voor de langdurige zorg. Maar er zal nog wel een hoop veranderen op het gebied van dekking en kosten de komende tijd.

Ziek in het buitenland

In de zorgverzekeringswet is afgesproken dat we wereldwijd gedekt zijn voor zorg uit het basispakket. Maar daarbij worden Nederlandse tarieven gehanteerd. En die liggen vaak een stuk lager dan in andere laden. Ofwel, als je nu ziekt wordt in de VS, krijg je maar 28 euro uitgekeerd voor een uurtje fysio. Terwijl de Amerikaanse therapeut toch echter 150 euro rekent.

Reisverzekeraars keren dat verschil niet per definitie uit als je het risico zelf opzoekt. Bovendien wil de regering vakantiegangers niet meer repatriëren. Goed verzekerd of niet, het is verstandig om voorlopig n de buurt te blijven. Niemand lijkt er zin in te hebben om díe kosten te dekken.