Er is weer een nieuwe noodverordening ingegaan

Foto: Rijksoverheid

Vanaf vandaag, woensdag 1 juli, geldt er een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Goeree-Overflakkee valt ook onder die regio.

Bron Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De nieuwe noodverordening vervangt de versie van 15 juni. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen ook gehandhaafd kunnen worden.

Versoepelingen

In de nieuwe noodverordening zijn meerdere versoepelingen doorgevoerd. Deze zijn op het gebied van samenkomst, horeca, onderwijs, vervoer en sport. Het uitgangspunt blijft ook bij deze noodverordening hetzelfde. Geef elkaar de ruimte, blijf thuis als je ziek bent en geef corona geen kans. Alleen op deze manier kunnen we verspreiding en een eventuele tweede golf van het virus voorkomen.

Algemene regels voor binnen

Ook voor binnen geldt; houd afstand. Het is niet toegestaan om met meer dan 100 mensen tegelijk in een ruimte met vaste zitplaatsen te zijn. Dit is exclusief personeel. Het is verplicht om te reserveren en er wordt een gezondheidscheck gedaan voorafgaand aan het bezoek.

Locaties met een doorstroom van bezoekers, zoals winkels, musea en bibliotheken, hebben geen maximum aantal bezoekers. Wel moet ook hier anderhalve meter afstand gehouden worden.

Algemene regels voor buiten

Houd afstand en maximaal 250 personen toegestaan, exclusief personeel. In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats. Horecagelegenheden met vaste zitplaatsen, een veiligheidscheck en reservering vooraf hebben geen maximum aantal bezoekers voor buiten.

Buitenlocaties met een doorstroom van bezoekers, als dierentuinen en pretparken, hebben geen maximumaantal bezoekers. Belangrijk is wel dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Het is aan de locatie om dit na te (kunnen) leven.

Kinderen en jongeren

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden. Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling alleen geen afstand te houden. Zij moeten wel afstand houden tot volwassenen.

Iedereen boven de 18 jaar houdt anderhalve meter afstand tot iedereen. Tenzij dit niet mogelijk is door een contactberoep of andere hulpverlening.

Andere veranderingen

Alle binnen- en buitensporten zijn weer toegestaan. Hierbij gaat het ook om contactsporten voor jong en oud. Zowel recreatief als wedstrijdsport. Hierbij geldt de anderhalve meter afstand niet. Ook sportscholen mogen weer open. Hier geldt dan weer wél de anderhalve meter regel en aanvullende adviezen.

Binnen de horeca geldt voor zowel binnen als buiten dat er anderhalve meter afstand tussen de tafels moet zitten. Als een ondernemer echter kuchschermen plaatst, is die afstand niet meer nodig. Er moet wel nog altijd gewerkt worden met vaste zitplaatsen.

Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer, maar je mag wel weer overal zitten. Probeer de spits te vermijden. Voor overig vervoer geldt dat je verplicht moet reserveren vooraf. Hierbij gaat het om taxi’s, personenbusjes en touringcars. Ook moet er vooraf een gezondheidscheck plaatsvinden.

In de auto en ander privévervoer wordt een mondkapje geadviseerd als er meerdere mensen uit andere huishoudens meerijden

Dit blijft hetzelfde

Discotheken en nachtclubs blijven tot sowieso 1 september gesloten. Bij klachten blijf je thuis en laat je je zo snel mogelijk testen. Het gaat hierbij vooral om klachten als benauwdheid, keelpijn, koorts en verlies van smaak en reuk. Een afspraak maken doe je heel makkelijk door te bellen met 0800-1202. Er zit een corona-testlocatie op het industrieterrein in Middelharnis.

Houd altijd anderhalve meter afstand. Ga niet staan kletsen in een supermarkt of een andere plek waar mensen willen passeren. Was je handen vaak. Werk zoveel mogelijk thuis en vermijd drukke plekken zo lang het niet nodig is. Reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Handhaving

De nieuwe noodverordening is afgekondigd door de voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Deze zal dan ook gehandhaafd worden door politie en de gemeente. Zowel politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de regels. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreden. Daarop kan een last onder dwangsom of boete worden opgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen