Gemeenschappelijke sanitair gebouwen weer open!

Foto: Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Gemeenschappelijke douches en wc’s op campings en vakantieparken gaan weer open! Dit gebeurt vanaf maandag 15 juni.

Door Hedwig Heeren

De opening gebeurt twee weken eerder dan gepland. Dit omdat er buitenlandse toeristen verwacht worden.

Gesloten

Het gemeenschappelijke sanitair was maanden gesloten op last van de overheid. Daarom konden alleen mensen met eigen voorzieningen op de campings terecht. Het ministerie voor Volksgezondheid hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Daarin geven ze advies om komende maandag te heropenen.

De recreatiebranche en sommige gemeentes hadden de regering al eerder gevraagd om de maatregel op te heffen. Zij vonden het onbegrijpelijk dat terrassen, theaters en bioscopen al in juni open mochten. Inclusief hun toiletvoorzieningen.

Waarom niet nu?

Volgens brancheorganisatie Hiswa-Recron is wel een voorwaarde dat er goede protocollen worden gehanteerd. Op dit moment zijn de toiletgebouwen op jachthavens al geopend. Dit is gebeurd via de aangepaste noodverordening van de veiligheidsregio’s. Directeur Geert Dijks van de belangenorganisatie begrijpt niet dat waarom de deuren niet al voor het weekend open kunnen. “Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu?” Vooral omdat er voor het komende weekend goed weer is voorspeld.

Grote schade

Alleen al de schade die de campings hebben opgelopen vanaf half maart tot nu is enorm. Het wordt geschat op minstens 140 miljoen euro, door de daling van 1,6 miljoen overnachtingen. Elke dag dat het sanitair niet open kan, kost dat in juni 5 miljoen euro omzet.

Grotere kampeerterreinen wisten de maatregelen te omzeilen door kampeerders met een tent een eigen toilet en douche aan te bieden. Maar voor veel kleinere campings was dat geen optie. Die bleven daarom dicht.