Dit is het RAD Afvalnieuws van januari 2023

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van januari 2023. De eerste van het jaar!

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om doordrukstrips van bijvoorbeeld kauwgom of medicijnen. Deze mogen deels wel bij het PMD. Om het scheiden makkelijker te maken, zijn de regels voor het scheiden van PMD drie jaar geleden veranderd. Sinds dien mogen de doordrukstrips bij het PMD-afval.

Het tweede product is landbouwfolie. Dit mag niet bij het PMD gegooid worden. Allereerst kunnen machines stuk draaien op dit soort folies. Bovendien is het geen verpakkingsmateriaal en kan de verwerker dit type product niet verwerken.

Alles over PMD

We zijn inmiddels een jaar actief aan het scheiden op Goeree-Overflakkee. Daarvoor waren er echter al verzamelcontainers te vinden voor PMD-afval. Toch gaat het nog regelmatig mis. De RAD heeft daarom wat punten op een rijtje gezet om je te helpen bij het goed scheiden van het afval.

Laten we beginnen bij het begin. De afkorting PMD staat voor plastic, metaal en drinkpakken. Het gaat hierbij om verpakkingen. Dus metaal van blikjes drinken, schroeven en andere metalen dingen niet. Een plasticverpakking van bijvoorbeeld vlees mag ook bij het PMD, maar een plastic tuinstoel of wasmand niet. Dat is een ander soort plastic en kan niet verwerkt worden bij het PMD. Twijfel je over een bepaald product? In de RAD-app en op de website van de RAD is een overzicht te vinden met wat er wel en niet thuishoort in de PMD-zak.

Die PMD-zakken mag je overigens alleen gebruiken voor PMD-afval. Het is dus niet toegestaan om GFT-, restafval of gebruiksvoorwerken van hard plastic en ijzerwaren in de zak aan te bieden. Overigens, een verpakking die je weggooit bij het PMD moet leeg zijn, maar je hoeft hem niet schoon te maken.

PMD ophalen

De PMD-zakken zijn gratis op te halen bij het gemeentehuis in Middelharnis en diverse winkels op het eiland. Is de zak vol? Deze kun je inleveren bij een verzamelcontainer voor het PMD. Maar elke twee weken wordt het ook bij je thuis opgehaald. Daar kun je dus ook op wachten. De precieze ophaaldag voor jouw wijk vind je in de Afvalkalender. Hang de volle zak niet eerder op dan de avond voor de ophaaldag. Zorg daarbij ook dat de zak goed dichtgeknoopt is, zo is de kans kleiner dat er afval de natuur in waait.

Koffiepads en theezakjes

We hebben het eerder al aangekondigd op de website, maar nu neemt de RAD het ook mee in het Afvalnieuws. Theezakjes en koffiepads mogen nu ook weggegooid worden bij het GFT-afval. Dat was eerder nog niet voor alle verpakkingen het geval.

Het nieuwe weggooiadvies is mogelijk door een paar veranderingen. Diverse organisaties hebben gekeken wat er nodig was om koffiepads en theezakjes verwerkt konden worden. En nu deze bij het GFT mogen, levert dat jaarlijks zo’n 88 miljoen extra kilo compost op.

Koffiecups moeten echter niet bij het GFT-afval. Deze zijn gemaakt van aluminium of hard plastic. Zelfs het biologisch afbreekbare plastic breekt vaak niet voldoende af in de composteerinstallaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen