Mogelijk astmasymptomen door koken op gas

Foto: Afbeelding van Сергей Горбачев via Pixabay

\Koken op gas leidde het afgelopen jaar naar schatting bij ruim 70.000 kinderen in Nederland tot astmasymptomen.

Dat concluderen twee Europese organisaties, onder meer gebaseerd op onderzoek van TNO. Gaskookplaten produceren koolmonoxide, fijnstof en andere schadelijke stoffen. Deze kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Meer dan 100 miljoen inwoners binnen de EU koken nog op gas. In Nederland gaat het om zeker de helft van alle huishoudens. De energiecrisis van deze winter kán de klachten verergeren. Mensen ventileren mogelijk minder om warmte vast te houden. En dus waarschuwen de organisaties.

Risico

Maatschappelijke organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie EPHA wijzen naar diverse onderzoeken. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat gasfornuizen het risico op astma bij kinderen vergroten. Ook kan luchtvervuiling in de keuken bij volwassenen negatieve effecten hebben op de luchtwegen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft richtlijnen voor een goede luchtkwaliteit. TNO zag echter dat deze meermaals per week overschreden worden. CLASP vindt dat gaskooktoestellen eigenlijk een waarschuwingslabel moeten hebben. Net als bij sigarettenpakjes. “EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze risico’s,” zegt een woordvoerder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen