Dol op bijen en de natuur? Word Bijengastdocent!

Foto: Image by Pieter Zeeman from Pixabay

De wilde bij heeft het moeilijk. Meer dan de helft van de 358 soorten in Nederland is bedreigd. IVN Natuureducatie vindt het belangrijk om het verhaal van de bij ook aan kinderen te vertellen. Zij zijn immers de beschermers van de toekomst.

Om dat verhaal te kunnen vertellen organiseert IVN Zeeland een cursus Bijengastdocent. Deze vindt plaats op de woensdagen 18 december en 8 januari bij Terra Maris in Oostkapelle. Bijengastdocenten worden opgeleid om gastlessen in het basisonderwijs te geven over bijen. Ze leren kinderen hoe belangrijk en leuk bijen zijn en wat ze kunnen doen om bijen te helpen. Meer informatie en aanmelden kan op www.ivn.nl/zeeland.

“We willen kinderen leren dat ze niet bang hoeven te zijn voor bijen,” zegt Anouk Otto van IVN Natuureducatie. “Bijen zijn hele nuttige beestjes, ze zorgen voor de bestuiving van onze gewassen. Zonder bijen geen appel op de fruitschaal!”

Cursus Bijengastdocent

De cursus voor Bijengastdocent duurt twee middagen. In het eerste deel van de cursus leren deelnemers alles over de (wilde) bij. Tijdens de tweede dag staat het lesgeven centraal. De cursisten krijgen hierbij handvatten om didactisch aan de slag te gaan in de klas. Beide cursusdelen duren twee uur. Iedereen met interesse in bijen en die hun passie graag met anderen wil delen is welkom. Er is geen voorkennis vereist.

Alle bijtjes helpen

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid heeft de wilde bij het moeilijk. Een steentje bijdragen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door les te geven over bijen, anderen te stimuleren het schoolplein of de tuin bij-vriendelijker te maken, of door bij te dragen aan onderzoek naar wilde bijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen