Landelijk verbod op gezichtsbedekking openbare ruimte

Foto: PR Politie Nederland

Het wordt een boerkaverbod genoemd, maar het is meer dan dat. Vanaf 1 augustus is het in Nederland verboden om met een bedekt gezicht rond te lopen in de openbare ruimte.

Door Sam Fish

De landelijke politie geeft duidelijkheid op hun website en laat daar weten dat het meer is dan een boerkaverbod. Je mag gezicht namelijk ook niet bedekken met een masker, helm of bivakmuts. Deze nieuwe wetgeving geldt voor het openbaar vervoer, in onderwijsgebouwen, de zorg en de overheid.

Op deze locaties is het voor de sociale veiligheid en dienstverlening erg belangrijk dat iedereen elkaar kan herkennen en aankijken. Het is daarom niet toegestaan om kleding te dragen die het gezicht onherkenbaar maken.

Boete

De controle van dit verbod ligt bij de medewerkers van de openbare instellingen en het vervoersbedrijf. Zij moeten overtreders aanspreken en hen wijzen op het bestaan van het verbod. Ook moeten ze iedereen vragen de gezichtsbedekking te verwijderen of anders het pand of voertuig te verlaten.

Als mensen hier niet op ingaan kan de medewerker de hulp inschakelen van de politie. Ook de politie doet dan een poging de betrokkene te waarschuwen over de nieuwe wet. Als ook dit niet werkt kan er een boete uitgeschreven worden. De hoogte daarvan ligt waarschijnlijk ronde de € 150,-.

Melding

Wil je een melding maken van een overtreding kan bij een medewerker van de betreffende locatie of voertuig. Probeer het altijd eerst civiel op te lossen.

Aangifte doen

Aangezien de nieuwe wetgeving ook geldt binnen het politiebureau kan het zijn dat er iets geregeld moet worden. Als je namelijk uit geloofsovertuiging gezicht bedekkende kleding draagt en je wilt aangifte doen dan wordt er een alternatief bedacht. Zo kan het zijn dat je aangifte moet doen op een andere locatie. Of misschien zelfs in een aparte ruimte op het politiebureau waar de bedekkende kleding verwijderd kan worden in bijzijn van een vrouwelijke collega.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen