Tweede Van Harberden Trofee uitgereikt

Foto: Sam Fish

Tijdens de diploma uitreiking van de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie werden niet alleen diploma’s overhandigd. Eén leerling ging naar huis met de Van Harberden Trofee.

Door Sam Fish

Drukte van jewelste aan de Schoolstraat in Middelharnis. Daar was op dinsdagavond 16 juli de diplomering van de examenkandidaten. Voor de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie waren dat 23 leerlingen. En naast de diploma’s werd er aan één leerling nog een extra speciale prijs overhandigd; de Van Harberden Trofee.

Uitreiking

De trofee is een beeldje in de vorm van het stereotype bakker – dikke buik, schort om, muts op, je kent het wel. Deze wordt overhandigd door Jan van Harberden zelf aan de leerlingen die de hoogste score heeft gehaald bij de vaklessen van de opleiding. Een spannend moment voor alle leerlingen, zeker omdat bakker Van Harberden en de twee aanwezige docenten de enigen zijn die weten wie er met de prijs vandoor gaat.

Om de leerlingen niet te lang in spanning te laten zitten houdt Van Harberden het kort. Na een korte uitleg over de prijs is het hoge woord eruit; De prijs gaat dit jaar naar de 17-jarige Luka Christensen.

Winnares

Vorig jaar haalde Luka haar VMBO-basis diploma en besloot ze gewoon nog een jaar verder te gaan om haar VMBO-kader diploma te halen. En dat is maar goed ook, anders had ze deze prijs nooit gekregen. Iets wat ze sowieso niet verwacht had. “Ik was echt verbaasd toen ik mijn naam hoorde bij de uitreiking,” vertelt ze. “Ik dacht echt ‘dit kan niet’. Het is echt een enorme eer om dit te winnen en ik ga zeker een dagje meelopen in de bakkerij, lijkt me super leuk.”

Een van de redenen dat ze het niet verwachtte is omdat een klasgenootje Cum Laude is geslaagd. “Het gaat bij deze prijs niet om de totale cijferlijst,” benadrukt Jan van Harberden. “Het gaat om het hoogste cijfer bij de praktijklessen binnen dit vakgebied. Wiskunde, Engels, maatschappijleer, dat heb je als bakker niet echt nodig, maar praktijkervaring en –kunnen wel.”

Van Harberden Trofee

De prijs werd vorig jaar in het leven geroepen om te vieren dat de bakkerij in Melissant 100 jaar bestaat. Daarnaast werd vorig jaar de zoon van bakker Jan van Harberden uitgeroepen tot landskampioen broodbakker. En werd één van de medewerksters bekroond tot landskampioen patisserie. “Deze trofee is een beloning voor de kampioenen,” aldus Van Harberden. “Behalve de trofee mag Luka ook een dag meelopen in de bakkerij en krijgt ze ons receptenboek zodat ze thuis lekker aan de slag kan.”

Van Harberden Trofee 2019

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen