Afgelopen donderdag werd de eerste Dr. Paul van der Velden Prijs uitgereikt. Deze was voor het Beweegziekenhuis.
Deze prijs is voor het meest ondernemende en innovatieve project binnen CuraMare. Uit maar liefst 23 inzendingen heeft de beoordelingscommissie vijf genomineerden geselecteerd. Donderdag 7 maart was het Dr. Paul van der Velden Prijs event. Toen mochten deze genomineerden hun idee presenteren voor het publiek. Daarna werd de winnaar bekendgemaakt: ‘Beweegziekenhuis’, ingediend door CuraMare Behandeling, afdeling Fysiotherapie.
Paul van der Velden werkte 35 jaar lang voor CuraMare. Eerst als oncoloog in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en daarna in de raad van bestuur. Eind 2019 ging hij met pensioen. Ook 4 jaar na zijn pensionering betekent Paul van der Velden nog veel voor CuraMare en haar verzorgingsgebied. Dat komt door de manier waarop hij zijn werk deed in en vóór de zorg. Zijn ondernemende, innovatieve, op samenwerking gerichte en ook van lef getuigende manier van werken, is een voorbeeld voor velen. Het doel van de Dr. Paul van der Velden Prijs is zorgverleners te stimuleren om te blijven denken en werken in zijn gedachtengoed. Iedereen binnen CuraMare kan hieraan meedoen.
De prijs wordt vanaf 2024 iedere twee jaar uitgereikt rond de geboortedag van Paul van der Velden.
De eerste Dr. Paul van der Velden Prijs werd uitgereikt in Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Hier presenteerden de vijf genomineerden hun projecten. Daarnaast deelde Dr. Fenna Heyning, auteur van het boek ‘Help! Het ziekenhuis verdwijnt’, een inspirerende boodschap over de veranderende zorg in de wereld van vandaag. Een presentatie die perfect past bij het gedachtegoed van Paul van der Velden. Het event werd afgesloten met de feestelijke bekendmaking van de winnaar.
Het team fysiotherapeuten van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ontving de prijs van dr. Paul van der Velden zelf voor hun project ‘Beweegziekenhuis’.
Tijdens een ziekenhuisopname ligt een patiënt 87 tot 100 procent van de tijd in bed. In de meeste gevallen is hier geen medische aanleiding voor. Dit gebrek aan beweging kan beperkingen, permanent verlies van functie en een langere opnameduur veroorzaken. “Dit kan beter!” dachten de fysiotherapeuten.
Het is hun missie om samen met patiënten op een leuke manier beweging tijdens een opname te stimuleren. Zo voelen de patiënten zich minder ziek en helpen ze zelf mee aan het herstel. ‘Beweegziekenhuis’ vraagt om een cultuurverandering waarbij patiënten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk in beweging te blijven tijdens hun opname. De komende tijd gaat CuraMare aan de slag om dit winnende project verder vorm te geven.