OM neemt record verboden vuurwerk in beslag

Archieffoto van vuurwerkvondst
Archieffoto van vuurwerkvondst
Foto: Politie Goeree-Overflakkee

Opsporingsdiensten hebben dit jaar een recordhoeveelheid van zo’n 671.000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Dat is ruim drie keer zo veel als in 2021. Toen nam de politie nog een kleine 206.000 kilo aan verboden knallers in beslag. Dat valt op te maken uit een overzicht van het OM dat wekelijks wordt bijgewerkt. Dat overzicht noemt het OM de vuurwerkbarometer. Daarin zijn vangsten opgenomen van vuurwerk dat in Nederland verboden is. De meest recente stand loopt tot en met Eerste Kerstdag.

Duitsland

Vooral twee grote vangsten in Duitsland dragen bij aan het recordcijfer. Vorige week dinsdag werd over de grens bij Enschede zo’n 250.000 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Het zware vuurwerk was bestemd voor de Nederlandse markt. Begin november namen opsporingsdiensten ook al zo’n 328.000 kilo aan zwaar vuurwerk in beslag in Duitsland, dat in Nederland verkocht had moeten worden.

De laatste jaren wordt steeds meer verboden vuurwerk afgepakt. In 2018 werd iets meer dan 56.000 kilo ingenomen, in 2019 ruim 61.000 kilo en in 2020 123.000 kilo.

Consumentenvuurwerk ook niet veilig

Het verboden vuurwerk is vooral verboden omdat het gevaarlijk is. Maar het blijkt dat ook consumentenvuurwerk lang niet altijd veilig is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ITL) heeft 20 procent ervan afgekeurd. Dat gebeurde na een jaarlijkse test door de inspectie. Nog eens ruim 13 procent van het vuurwerk is van onvoldoende kwaliteit om afgestoken te worden.

Importeurs moeten deze afgekeurde producten van de markt halen en op eigen kosten vernietigen. Het kan ook zijn dat ze een waarschuwingsbrief hebben gekregen. Daarin staat dat ze het vuurwerk moeten aanpassen.

Getest vuurwerk

De inspectie testte vuurwerk in de F2-categorie, geschikt voor de verkoop aan consumenten. Dit jaar zijn onder andere batterijen van enkelschotsbuizen, compounds (samengesteld vuurwerk) en combinaties van vuurwerk onderzocht. Daarbij werd gekeken naar onder meer etikettering en hoe goed ze functioneren.

Bij een deel van het afgekeurde vuurwerk ontbrandde de lont te langzaam. Dat is volgens de inspectie gevaarlijk omdat mensen vaak het vuurwerk controleren als het lang duurt voordat het afgaat. Een lont moet binnen de 3 en de 8 seconden opbranden. Ook bleek uit de test dat delen van het afgestoken vuurwerk nog in brand stonden. Dat is gevaarlijk omdat de brandende delen op iemand terecht kunnen komen.

Onvoldoende van kwaliteit

De ILT bestempelde ruim 13 procent van het geteste vuurwerk als onvoldoende van kwaliteit. Zo bleef het na het afsteken smeulen, maar ook omdat de Nederlandse importeur niet op de verpakking vermeld stond. Dit heeft niet geleid tot afkeuring, maar de inspectie verplicht de importeurs wel om de producten aan te passen als ze deze nog willen verkopen.

In totaal zijn er zo’n 193 verschillende soorten vuurwerk onderzocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen